Make Life Magic

Starea de bine e chiar sub nasul tău

Te-ai gândit vreodată că parfumul tău preferat poate să îți îmbunătățească starea de spirit?

Dragostea poate trece prin stomac, însă starea de bine sigur trece prin nas. Poate că simțul olfactiv nu e prima unealtă la care ne gândim atunci când ne întrebăm ce am putea face pentru a ne bine-dispune, pentru a ne relaxa și destinde sau, din contră, pentru a deveni mai activi și productivi. Totuși, multe studii arată că diferite parfumuri pot induce diverse stări de spirit și ne pot îmbunătăți calitatea vieții. Mirosul e cel mai puternic dintre simțuri și e cel mai capabil să influențeze activitatea creierului. Bulbii olfactivi fac parte din sistemul limbic și se conectează direct la zonele creierului care procesează emoțiile și învățarea. Iată câteva dintre mirosurile care ne pot face viața puțin mai ușoară și plăcută.

Rozmarinul. Esența de rozmarin a fost asociată cu îmbunătățirea stării de spirit, cu limpezirea minții, cu ameliorarea stresului și cu scăderea nivelului de cortizol (inclusiv în cazul celor cu anxietate cronică sau cu dezechilibre ale hormonilor de stres).  

Citricele. Mirosul de portocale, mandarine sau grapefruit revigorează și ne dau un impuls de energie. Parfumurile vibrante de citrice sunt asociate cu lunile de vară și cu soarele dintr-un motiv întemeiat. Cunoscute pentru proprietățile sale răcoritoare, cercetările arată că citricele vă pot revitaliza starea de spirit. Un studiu japonez a constatat că parfumul de citrice a ajutat la eliminarea stresului emoțional și a îmbunătățit starea de spirit a participanților timp de până la 30 de minute. Așa că, mai ales acum, în sezonul rece, întăriți-vă sistemul imunitar cu o portocală, apoi lăsați cojile să își răspândească aroma.

Menta. Pe lângă faptul că eliberează căile nazale, menta ajută la concentrare și ne face mai alerți. În același timp, ne și scapă de durerile de cap. Mentolul pe care îl conține menta e un remediu puternic împotriva tensiunii care îți contractă mușchii de fiecare dată când simți că începi să ai dureri de cap. Înainte de următoarea prezentare de la locul de muncă sau în timpul sesiunii de examene, asigură-te că freci menta!

Levănțica. Cunoscut pentru polivalența beneficiilor sale, uleiul esențial de levănțică este recunoscut ca fiind cel mai bun remediu pentru insomnie. Numeroase studii au citat eficacitatea inhalării uleiului de lavandă pentru a vindeca insomnia. În mare măsură, acest lucru e legat de celelalte beneficii pe care le conferă parfumul de lavandă, printre care se numără scăderea ritmului cardiac, a temperaturii și a tensiunii arteriale, procese care - nu întâmplător - seamănă cu etapele prin care trece organismul atunci când se relaxează. Uleiul esențial de levănțică este, de asemenea, cunoscut pentru ameliorarea anxietății.


Busuiocul. Uleiul esențial de busuioc emană un miros dulce, proaspăt, floral și ierbos, care este caracterizat ca fiind ușor de respirat, vibrant, tonic și care amintește de mirosul de lemn dulce. În aromaterapie, uleiul esențial de busuioc dulce este recunoscut pentru a stimula, clarifica, calma, fortifica, energiza și revigora mintea. De asemenea, se spune că respinge insectele, elimină bacteriile care provoacă mirosuri neplăcute, calmează durerile de cap și ameliorează disconforturile respiratorii și cele digestive.

Palo Santo. Palo Santo este folosit în mod tradițional ca remediu natural pentru răceală și gripă, precum și pentru simptomele de stres. De asemenea, este cunoscut pentru ameliorarea astmului, a durerilor de cap, a anxietății, a depresiei și pentru reducerea inflamației.  Ca ulei esențial, este excelent pentru aromoterapie și poate fi folosit și în timpul masajelor terapeutice. De asemenea, poate fi adăugat în lumânări, săpunuri, exfoliante și loțiuni de corp pentru a curăța și hidrata pielea.  Cunoscut pentru efectul său calmant, acesta susține, de asemenea, sistemul imunitar și nervos, ceea ce ajută la o recuperare mai rapidă în caz de boală.  

Foto: Pexels