Cele mai bune alimente pentru sănătate și frumusețe

De mii de ani, omenirea este în căutarea elixirului pentru tinerețe și frumusețe veșnice. Și încă nu l-a găsit.

Ceea ce știm, însă, cu siguranță, este faptul că dincolo de genele și predispozițiile moștenite, stilul de viață este cel mai bun aliat al sănătății noastre, sănătate care se manifestă atât în interior, la nivelul fiecărei celule, cât și în exterior. Iar sănătatea interioară se traduce, la exterior, în ten luminos, hidratat, cu aspect tineresc, în păr frumos și bogat, unghii sănătoase și puternice. 

Pentru că sănătatea și înfățișarea noastră exterioară merg mână în mână. 

Când ne referim la stil de viață, vorbim, în primul rând, de alimentație, care trebuie să fie echilibrată și diversificată, să cuprindă toate principiile nutritive necesare. 

Pentru un efect antiinflamator și antioxidant

Peștele, în special cel sălbatic (somon, hering, macrou), este o sursă excelență de acizi grași omega 3, cu efect antiinflamator și antioxidant.

  • Consumul constant (de 2-3 ori pe săptămână) asigura combaterea eficientă a radicalilor liberi, dușmanii sănătății și ai tinereții noastre, cauzatori de boli degenerative și de îmbătrânire prematură.
  • Menține hidratarea și elasticitatea pielii.
  • Îmbunătățește circulația periferică și cerebrală. 

Același efect îl au și fructele de mare.

Pentru elasticitatea și fermitatea pielii

Colagenul, proteină de susținere, are un rol deosebit de important pentru menținerea sănătății și mobilității articulațiilor, dar și pentru elasticitatea și fermitatea pielii, cu prevenirea apariției ridurilor. De asemenea, susține integritatea dinților, a unghillor și părului.

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Diana Enso, psiholog. Despre presiunea perfomanței la adulți și copii.

Make Life Magic, 00:30:23

Bruno Demaille, mediator și negociator. Despre comunicarea cu adolescenții.

Make Life Magic, 00:33:36

Jeanina Cîrstoiu, psiholog și profesor de biologie. Despre psihosomatizări și emoțiile ascunse care ne îmbolnăvesc.

Make Life Magic, 00:33:35

Deoarece producția endogenă începe să scadă odată cu 30 ani, este bine să ne asigurăm o concentrație eficace prin consumul de  supe de oase, piftia de porc/pui/curcan, ouă, pește și fructe de mare.

Pentru vitalitatea părului

Nucile conțin și ele grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, fibre; au beneficii certe pentru inimă și vase, mențin sănătatea oaselor, asigură îmbunătățirea performanțelor intelectuale. 

Dar sunt deosebit de benefice și pentru piele, pentru că asigură menținerea elasticității și fermității pielii, reduc inflamațiile, asigură rezistență oaselor și vitalitatea părului. Un pumn de nuci pe zi este suficient: e bine să nu exagerăm, pentru că sunt destul de calorice.

Pentru ten curat și luminos 

Uleiul de măsline, și vorbim în primul rând de cel extravirgin, un ingredient culinar de bază, are multiple beneficii pentru sănătatea noastră, fiind o sursă bogată de vitaminele A și E, grăsimi sănătoase, antioxidanți cu rol antiinflamator, care previn bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, mențin sănătatea oaselor, îmbunătățesc digestia, dar în același timp curăță, hidratează și catifeleaza pielea. Poate fi utilizat intern (aprox 2-3 linguri/zi) dar și extern. 

Pentru ochi sănătoși și piele tânără

Legumele și fructele de culoare roșie, galbenă, portocalie (ardei grași, roșii, morcovi, cartofi dulci, piersici, caise, pepene galben, dovleac, papaya, mango) și legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamine și minerale, în special betacaroten, cu rol antioxidant puternic. Betacarotenul este, de fapt, o provitamină A, care se transformă în organism în vitamina A. 

Asigură protecție contra radiațiilor UV (prezente și în zilele de iarnă, nu uitați ) deci asigura protecție contra cancerului, stimulează imunitatea, previne inflamațiile cronice, iar la nivelul pielii, asigură protecție antioxidantă. În plus, betacarotenul asigură o bună funcționare a ochilor și păstrarea optimă a vederii .

Alături de alimentație, să nu uităm că hidratarea adecvată, respectarea orelor de odihnă și mișcarea zilnică sunt elemente importante ale sănătății și tinereții celulare. Masajul (corporal și facial) ne ajută să eliminăm tensiunile nervoase și musculare, ne relaxează și ne calmează, îmbunătățește circulația și oxigenarea la nivelul feței.

 Foto: Freepik