Magic News

Simona Halep a fost acuzată în mod oficial de dopaj. Ce are de făcut de acum înainte

Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam şi fost număr unu mondial în clasamentul WTA, a fost în mod oficial pusă sub acuzare cu Roxadustat, în urma probelor prelevate la US Open 2022.

Anunţul a fost făcut de avocații Paul Ciucur și Dan Mihai, de la Sport Resolutions, agenția londoneză de soluționare a litigiilor din sport, la TVR.

Simona are la dispoziţie 20 de zile să conteste acuzarea, iar prima încercare va fi la Sports Resolutions, un tribunal independent din Marea Britanie, acreditat să judece cazurile de dopaj din tenis. Dacă decizia nu-i va fi favorabilă, Simona și avocații săi vor putea apela la TAS, entitate a cărei decizie va fi devinitivă.

„Faza de investigație a luat sfârșit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziție 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există și această posibilitate, un acord de recunoaștere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancțiunea standard, la 3 ani”, a declarat Paul Ciucur.

„Având în vedere că atât la proba A cât și la proba B, sportiva, și sportivii în general, nu doar ea, participă în mod direct: ei pun proba în aceste recipiente și, mai mult decât atât, au ocazia, dreptul și ocazia de a fi prezenți, personal sau prin reprezentant, la deschiderea probei B, așa cum a fost cazul nostru, o contra-expertiză, este o variantă cu șanse foarte mici de contestare”, a mai precizat Paul Ciucur pentru TVR.

„Trebuie văzut ce iregularități s-ar fi putut întâmpla și dacă aceste iregularități pot cauza un alt rezultat decât cel existent”, a precizat avocatul Dan Mihai pentru sursa citată.

Pe 21 octombrie, Simona Halep a anunţat că a fost testată pozitiv la un test antidoping. Sportiva scria că nu s-a dopat niciodată şi că va lupta pentru stabilirea adevărului.

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare șoc al vieții mele”, a scris sportiva.

„De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, pentru că acest lucru este complet contrar tuturor valorilor în spiritul cărora am fost educată. Având în față o astfel de situație nedreaptă, mă simt complet confuză și trădată.

Mă voi lupta până la capăt pentru a demonstra că nu am luat niciodată în mod conștient vreo substanță interzisă și am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri sau despre bani. Este vorba despre onoare, despre povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu jocul de tenis de-a lungul ultimilor 25 de ani.”