Make Life Magic

Cât de multă fericire aduc, de fapt, banii în familie?

Cand vorbim despre nivelul de trai, observăm un lucru interesant: venitul nu dictează gradul de mulțumire a românilor

Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) este asociația non-profit care își propune să devină un punct de informare valid, imparțial, care să ne ofere în permanență informații actualizate, legate de obiceiurile zilnice și de consum ale oamenilor, cu efect asupra calității vieții lor. 

Cel mai recent studiu pune sub lupă importanța banilor în gradul de fericire și mulțumire al românilor. Rezultatele în funcție de venit ilustrează o similaritate între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari, ambele categorii punând mai multă importanță pe interacțiunile în familie față de cei cu venit mediu.

Când vorbim despre nivelul de trai, observăm un lucru interesant - venitul nu dictează gradul de mulțumire a românilor, cei mai nemulțumiți fiind cei din intervalul mainstream, persoanele cu venit pe membru de familie între 2000 și 4000 de lei, nu cei sub 2000.

Banii nu sunt o garanție pentru fericire

Lumea modernă ne-a demonstrat că banul este unul dintre cele mai importante elemente din viața oamenilor, devenind un barometru constant în ceea ce privește statutul unei persoane în societate, influența și succesul raportat la cei din jur. Cu toate că aceste elemente te pot duce într-un punct în care, în teorie, ești bine, succesul individului în societate nu poate estima și garanta fericirea, deoarece emoția nu se cumpără cu bani. 


Pentru a afla ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne lăsăm influențați de latura mercantilă a vieții, am stat de vorbă cu expertul CIPRA.RO, Matei Stănculescu, psiholog și specialist în mental fitness:  „Lucrez cu oameni care câștigă foarte mulți bani și sunt fericiți și cu alții care câștigă foarte mulți bani și sunt nefericiți. Același algoritm se aplică și în cazul celor care au venituri mici, ceea ce demonstrează că între fericire și venituri nu este nicio legătură atât de strânsă, deși acest lucru poate părea contraintuitiv.

Noi, oamenii, căutăm să condiționăm fericirea de diferite lucruri cum ar fi banii, statutul profesional, găsirea unui partener sau nașterea unui copil. Ni s-a întâmplat, probabil, tuturor să ne spunem în sinea noastră ceva de genul <<o să fiu fericit atunci când…>> Și? Am fost fericiți după ce am obținut acel ceva? Nu, în cel mai bun caz ne-am bucurat pentru câteva ore sau zile.

Dar bucuria și fericirea sunt două lucruri diferite.

Din experiența mea, oamenii fericiți sunt cei care trăiesc în prezent și pun mai degrabă accentul pe ce au, iar cei nefericiți își proiectează un viitor ideal și pun accentul pe ceea ce le lipsește. Așadar, un foarte bun exercițiu pe care îl recomand pentru creșterea nivelului de fericire este practicarea recunoștinței la finalul fiecărei zile. Asta ne ajută să ne aducem mintea în prezent și să ne concentrăm pe ce avem, chiar dacă e un lucru mărunt sau imaterial.

Așadar, ne lăsăm duși de nevoile noastre, ale partenerului sau ale copiilor și avem senzația că, odată bifată o dorință, persoana respectivă ar trebui să fie fericită, dar nu facem decât să confundăm mulțumirea și satisfacția de moment cu un sentiment mult mai complex, mai profund și de durată.

Tata, partenerul, mama nu cumpără fericirea cu bani, ci plăcerea temporară a lucrurilor materialiste pe care o obținem din bani, intrând, astfel, într-o cursă fără sfârșit. Tot societatea modernă ne-a aruncat în vâltoarea cadourilor ca recompensă, iar noile generații învață greu sau deloc măsura lucrurilor deoarece, pentru a compensa timpul puțin petrecut cu copiii sau cu partenerul, ori pentru a ne revanșa pentru ceva ce considerăm a fi o greșeală, tindem să oferim, la schimb, cadouri sau bani.

Se pune, astfel, o presiune foarte mare pe sine, pentru că momentele speciale, dedicate cadourilor, nu mai sunt doar zilele de naștere și sărbătorile, nu ne mai bucurăm așteptându-le doar atunci, iar asta nu mai dă valoarea justă lucrurilor și vrem, în consecință, lucruri tot mai scumpe.

Dar acest lucru este în strânsă legătură cu veniturile: cu cât cineva câștigă mai mulți bani, cu atât are senzația că poate cumpăra aceste dramuri de fericire trecătoare și fără esență. Așadar, trebuie să înțelegem că fericirea vine din bogăția spirituală, nu din bogăția materială.

Foto: Pexels