Magic News

Învățăm despre protecție de Ziua Mondială a Contracepției

Cu ocazia apropierii de Ziua Mondială a Contracepției, platforma Pacientul 2.0 a deschis o conversație despre importanța și modurile de utilizare ale metodelor contraceptive

Ieri dimineață am asistat la o conferință organizată de Pacientul 2.0 în care medicii ginecologi dr. Ioan Boleac și dr. Diana Mihai ne-au vorbit despre metodele de protecție actuale și despre un nou dispozitiv contraceptiv, steriletul sferic non-hormonal de la IUB Ballerine.

Medicii au început discuția accentuând importanța educației sexuale și au dezbătut urmările negative ale lipsei de informare, atât de acasă, cât și din licee. Una dintre primele concluzii a fost că majoritatea tinerilor se bazează pe metode ineficiente de protecție, cea mai răspândită fiind tehnica retragerii, care nu protejează de bolile cu transmitere sexuală și nu e deloc eficientă pentru evitarea sarcinilor nedorite.

România e una dintre țările fruntașe la capitolul mame minore, iar majoritatea cazurilor se întâmplă pentru că adolescenții nu iau decizia de a-și începe viața sexuală tocmai în cunoștință de cauză. Specialiștii cunosc faptul că motivele principale ale acestor probleme sunt rușinea, fie a părinților, fie a copiilor, și stigma față de educația sexuală. Mulți părinți sunt de părere că educația sexuală, fie făcută acasă, fie în școli, poate motiva tinerii să își înceapă viața sexuală mult prea devreme. Doctorii au argumentat că una dintre cele mai eficiente soluții ar fi facilitarea unei conversații deschise și intime cu un medic ginecolog chiar înainte de începerea vieții sexuale. Astfel, atât tinerii, cât și părinții scapă de sentimentul de rușine, iar informația e cât se poate de corectă.

A doua parte a conferinței a evidențiat diferitele metode contraceptive actuale și modurile în care sunt folosite. Totuși, prima idee a subliniat faptul că nu toate metodele te feresc de bolile cu transmitere sexuală. Singurul mijloc de evitare a infecțiilor e prezervativul, fie cel feminin, fie cel masculin, dar care totuși, nu ne poate proteja de HPV. Când vine vorba de metode de evitare a sarcinilor nedorite, lucrurile se pot complica puțin. Există o sumedenie de metode contraceptive pentru femei, precum pilula, cea mai populară metodă, ovulele, inelul, implantul sau steriletul.

Sfatul medicilor e să nu ne alegem singure metodele contraceptive. Piața e foarte diversificată și cel mai important e să găsim împreună cu ginecologul ce ni se potrivește cel mai bine. În acest sens, dr. Diana Mihai ne spune că analizele sunt un prim pas crucial în alegerea metodelor contraceptive.

IUB Ballerine e un nou dispozitiv de contracepție care funcționează asemănător cu steriletul tradițional, în formă de T, însă are formă sferică și nu eliberează hormoni. Acest sterilet e mult mai flexibil și nedureros, în comparație cu cel clasic. La inserție, acesta are formă dreaptă, arată ca un fir, și își reia forma sferică după ce a fost introdus. Același procedeu se repetă și la îndepărtare, se îndreaptă pentru ca procedura să fie lipsită de durere sau disconfort. Pacienta prezentă la conferință a confirmat că nu a avut probleme cu acest tip de contracepție și că a reușit să aibă încredere în acest dispozitiv datorită relației bune cu medicul ginecolog. Desigur, ca pentru orice altă metodă contraceptivă, există un set de riscuri, însă medicii au susținut că vizitele la ginecolog și analizele periodice pot diminua orice factor de risc, tot ce ne trebuie este puțină prudență.

Ziua Mondială a Contracepției are loc pe data de 26 septembrie și are ca scop reducerea numărului de sarcini nedorite și sporirea gradului de conștientizare despre importanța contracepției.