Magic News

Mihaela Bilic - Sfaturi despre alimentaţia copiilor: “Copiii nu vor refuza niciodată mâncarea pe care au gătit-o”

Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriţionist, a oferit câteva sfaturi despre alimentaţia celor mici, acum că a început şcoala.

Medicul a punctat ce înseamnă alimentaţie sănătoasă şi i-a sfătuit pe părinţi să urmeze câteva reguli simple. Printre acestea se află implicarea copiilor în gătit, mâncatul în familie şi nu în faţa ecranelor, perseverenţa în introducerea alimentelor noi, renunţarea la ronţăitul pe fond emoţional.

Mihaela Bilic le sugerează părinţilor să le dea copiilor la şcoală mai bine un sendviş decât un produs ambalat, care are volum mic şi foarte multe calorii.

Educația alimentară la copii

Odată cu începerea școlii încep și grijile părinților legate de alimentația celor mici. Ce înseamnă mâncare sănătoasă pentru un copil, ce să-i pun în pachetul pentru școală, câte gustări trebuie să aibă în meniu, care e porția corectă, ce ne facem cu pofta de dulce și cu produsele ambalate… iată doar câteva dintre întrebările care necesită răspuns! Contrar părerii generale copiii nu au capacitatea sa aleagă singuri o alimentație variată și echilibrată. Este rolul părinților să stabilească un program, să învețe copilul să se spele, să meargă la școală, să-și facă lecțiile și să mănânce corect. Voi faceți regulile, cel mic le respectă!

Regula numărul unu: nu există un meniu special pentru copii, ei trebuie să mănânce ce mănâncă restul familiei. Meniul nu se stabilește în funcție de preferințele copilului, e important ca cel mic să se adapteze la meniul celorlalți, să-și dezvolte gustul și să-și diversifice alimentația.

Repetiția e mama învățăturii! Chiar dacă copilul refuză ce ați preparat, el trebuie măcar să guste înainte de a hotărî dacă îi place sau nu. Țineți cont ca un copil refuză automat orice preparat nou și este nevoie să guste de 5 ori dintr-un aliment ca să se obișnuiască cu el. Perseverați și insistați, eforturile or să vă fie recompensate!

Faceți diferența dintre gustare și ronțăială. Copiii au nevoie de gustare când au făcut un efort fizic mare și le e foame. Ronțăiăla e un obicei care alungă plictiseala sau calmează emoțiile negative. Atenție la produsele ambalate, au volum mic și calorii multe. Mai bine un sendviș decât un pachet de chipsuri

Implicați copiii la gătit și la pregătirea mesei. Ca să-i familiarizați cu alimentele, luați-i cu voi la cumpărături și dați-le sarcini în bucătărie: tăiat și curățat de legume, mestecat în cratiță. Copiii nu vor refuza niciodată mâncarea pe care au gătit-o și nici farfuriile pe care le-au decorat cu mâna lor!

Păstrați-vă calmul și răbdarea. Chiar dacă există reguli în familie, nu vă transformați în dictatori rămâneți flexibili și înțelegători. Poate exista în meniu preparate cu multă grăsime sau zahăr, prăjeli și fast-food. Dacă sunt ocazionale nu e nicio problemă, echilibrul alimentar nu se realizează la o singură masă, ci într-o săptămână.

Respectați emoțiile celor mici. Ca și noi, adulții, copiii au dreptul să nu fie în cea mai bună dispoziție. Dacă refuză să mănânce nu vă alarmați, vor mânca la masa următoare. Dacă mănâncă emoțional, ca să se liniștească, treceți cu vederea, cu siguranță și voi ați făcut asta!

Mâncăm la masă, nu în canapea. Copiii trebuie să învețe de mici că mâncarea nu poate fi savurată și apreciată corect decât atunci când stăm la masă și toată atenția este în farfurie, nu într-un ecran. Făceți-vă timp să mâncați împreună, fără grabă, nervi și stres. Stați de vorbă, dați note alimentelor, mâncați cu simțurile. Curiozitatea și imaginația copiilor nu au limite, depinde de voi să le creați o relație pozitivă cu mâncarea.