Magic News

Rupert Friend şi John Malkovich vor juca rolul celebrului dirijor Sergiu Celibidache

Filmul “The Yellow Tie” prezintă povestea celebrului dirijor Sergiu Celibidache, iar în rolul artistului îi vom vedea pe Rupert Friend şi John Malkovich.

Cei doi actori îl vor interpreta pe Celibidache în tinereţe şi la bătrâneţe şi se vor întâlni din nou pe platourile de filmare după aproape 20 de ani, după ce în anul 2004 au apărut în filmul “The Libertine”.


„Sunt încântat să lucrez din nou cu John, unul dintre cei mai mari actori ai noştri”, a declarat Friend. „Este o onoare să împart cu el responsabilitatea de a portretiza un om atât de fascinant, complex şi talentat precum Sergiu Celibidache – sunt încântat să aduc povestea lui pe ecran” a mai spus Friend, starul din “Anatomy Of A Scandal”, serial în care a jucat alături de Sienna Miller şi Michelle Dockery.


Pelicula despre unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-leava fi filmată în România la începutul anului viitor.

Pianist, compozitor şi dirijor, Sergiu Celibidache a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai muzicii universale, descries de „The New York Times“ drept „una dintre marile enigme ale secolului al XX-lea“.

S-a născut la Roman, judeţul Neamţ, la 28 iunie 1912, fiind fiul lui Demostene, cu origini greceşti, ofițer de cavalerie, prefect al Iașului și, începând cu anul 1922, ajutor de primar al aceluiași oraș, şi al Mariei, profesoară de chimie.

„Când aveam 4 ani dădeam concerte, aşa, fără public, într-un pod gol, fără lumină, cu mult praf, şi foarte rece. Mulţumeam publicului, deşi nu ştiam ce înseamnă asta. Fusesem o dată la un concert adevărat unde am văzut că se aplauda, că se mulţumea la sfârşit şi, atunci, o făceam fără să ştiu să cânt la pian, nu cântam, mi se părea doar foarte interesant.”

A învăţat al Bucureşti şi apoi a plecat la Paris pentru a-şi continua studiile. După cea a ascultat la radio un cvartet de coarde de Heinz Tiessen, se hotărăşte să compună propriul cvartet de coarde, pe care i-l trimite lui Tiessen, profesor la Facultatea de Muzică din Berlin, care remarcă potențialul muzical deosebit al lui Celibidache şi îl invită la Berlin.

S-a înscris la Facultatea de Muzică a Universitatii Friedrich-Wilhelm, unde a studiat printre alţii cu Tiessen (compoziție), Hugo Distler (contrapunct), Kurt Thomas și Fritz Stein (teorie), Georg Schunemann (muzicologie) şi Walter Gmeindl (dirijat).

În anul 1941 primeşte primul angajament ca dirijor permanent, la ansamblul de amatori „Orchester Berliner Musikfreunde” („Orchestra prietenilor berlinezi ai muzicii”), cu care a susținut concerte publice. Este momentul în care Celibidache uluiește prin memoria extraordinară, el ajungând să cunoască pe de rost toate partiturile.


La 11 august 1945, la doar 33 de ani, Celibidache a apărut la pupitrul Orchestrei de Cameră din Berlin, apoi câştigă un concurs de dirijat, organizat de Orchestra Radio din Berlin (Rundfunk Sinfonieorchester Berlin).

La 29 august 1945, este invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Berlin, în program figurând Uvertura operei Bărbierul din Sevillia de Rossini, Concertul de Fagot de Weber op.76 și Simfonia a 9-a de Dvorak.

După doar două luni, Celibidache devine noul director muzical al celebrului ansamblu, colaborarea materializându-se în ani, în peste 400 de concerte la Berlin şi în numeroase turnee de succes pe marile scene din alte ţări.