Make Life Magic

Magic Memories - Marian Ionescu (Direcția 5): In the Air Tonight, Phil Collins

Clipul preferat al lui Marian Ionescu vine din anii '80, iar muzica lui Phil Collins pare, într-adevăr, neatinsă de timp.

In the Air Tonight a fost inspirată de o poveste de dragoste cu final trist. În 1980, Collins divorța de prima lui soție, Andrea Bertorelli, iar într-un interviu din 2016, Phil Collins mărturisea că a scris versurile piesei spontan, în timpul unei repetiții în studio, fără să se gândească la ceva anume, punând în povestea cântecului furia, disperarea și frustrarea pe care le-a trăit în momentul despărțirii. 

In the Air Tonight reprezintă primul solo single al artistului britanic și a fost lansat ca lead single pentru albumul de debut solo, Face Value, în 1981. Piesa a urcat rapid pe locul doi în topul UK Singles, însă a fost umbrită de Woman, piesa lui John Lennon lansată după moartea sa tragică. A ajuns pe locul întâi în topurile din Austria, Germania, Elveția și Suedia. Nici americanii nu au rămas indiferenți la cântec, unde a urcat pe locul 19 în Billboard Hot 100. 

L-am invitat pe Marian Ionescu (Direcția 5) să ne spună ce clip din anii '80-'90 îl face să își amintească de farmecul acelor ani: 

„Îmi amintesc cu mare drag de videoclipul lui Phil Collins, In the Air Tonight. Aveam vreo 20 de ani când l-am văzut. Iar în 1985, când Collins a cântat piesa la concertul caritabil Live Aid, circula legenda că ar fi fost prezent pe ambele scene (în Londra și în Philadelphia). Ulterior, am citit că era adevărat. Profitând de diferența de fus orar, cu ajutorul unui Concorde foarte rapid, Collins chiar a cântat pe ambele scene, la diferență de câteva ore). Și azi mă bucur să văd piesa nominalizată la Grammy pentru cel mai bun clip.”


 Ce se (mai) întâmpla în 1981:

1. FDA aproba, în Statele Unite ale Americii, aspartamul ca îndulcitor care poate fi cumpărat la liber.

2. Pe 29 iulie, la Catedrala Sfântul Pavel din Londra, Prințul Charles se căsătorea cu Diana. Ceremonia a fost urmărită de peste 700 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

3. Pe 1 august, se lansa MTV, postul care urma să confere o identitate vizuală muzicii noastre preferate. 

Foto: Facebook