Make Life Magic

9 genţi iconice inspirate de femei celebre

În secolul XX, genţile au devenit un accesoriu extrem de important, iar designeri celebri au avut geniala idee de a se lăsa inspiraţi de unele dintre cele mai cunoscute femei când au create genţi.

Alţii au creat întâi geanta care a avut nevoie doar să fie descoperită de o femeie celebră care să o facă cunoscută. Oricare ar fi fost povestea, există câteva genţi care au devenit piese iconice, fiind purtate de femei din generaţii diferite, de la actriţe şi cântăreţe la top modele. Dior a creat o geantă numită după Prinţesa Diana, una dintre marile fashioniste, iar Louis Vuitton s-a rebranduit pentru a se potrivi stilului elegant al lui Audrey Hepburn, scrie Vogue.

Pasionaţii de modă ascultă de fiecare data cu plăcere o poveste care o are în centru pe Jane Birkin. Actriţa britanică s-a nimerit să stea în 1983 în avion chiar lângă lângă directorul executiv al Hermès, Jean-Louis Dumas, într-un zbor de la Londra la Paris, când conţinutul genţii ei a căzut culoarul avionului. Birkin s-a plans că nu găseşte o geantă suficient de mare pentru weekend. Drept răspuns, Dumas a creat celebra geată Birkin, din piele, cu mânere robuste şi cu încuietoare cu cheie, purtată astăzi de toate fashionistele, de la Kate Moss la Jennifer Lopez. Greu de obţinut, cu liste de aşteptare de un an, geanta Birkin este una dintre cele mai scumpe.


În timpul unei vizite la Paris, în 1995, Lady Diana primea din partea Primei Doamne a Franţei, Bernadette Chirac o geantă Dior, cunoscută sub numele de Chouchou. Era create de către Gianfranco Ferré, directorul creativ al Dior de la acea vreme. În următoarele luni, Lady Diana a apărut peste tot cu această geantă, inclusiv la MET Gala, iar în 1996 Christian Dior numea această geantă Lady Dior.


Când a fost creată, geanta Gucci se numea Fifties Constance, însă cea care i-a adus notorietatea a fost Jackie Kennedy, care o purta în anii 60-70. În 1964, Jackie a comandat şase exemplare şi le-a purtat peste tot, din New York până în Capri. Tom Ford şi Frida Giannini, designeri ai casei, au valorificat accesoriul, iar Alessandro Michele a reintrods geanta cu formă curbată şi clemă aurie în prezentarea toamnă-iarnă 2021. Emma Corrin sau Harry Styles au fost văzuţi purtând această geantă care vine în culori de roz, liliac, tucoaz, lemon şi clasicul negru.


În 1964, Ralph Lauren se căsătorea cu Ricky Loew-Beer, iar ea îi devenea rapid muză. În 2005 era lansată geanta Ricky, cu referire la abilitatea soţiei de a amesteca diferite piese vestimentare, inspirată fiind de siluetele clasice şi detaliile ecvestre.


Sophia Loren şi Salvatore Ferragamo au legat instant prietenie datorită pasiunii lor comune pentru oraşul Napoli. Actriţa s-a mutat acolo în copilărie, iar designerul a învăţat la Napoli arta de a face încălţăminte. Alături de Audrey Hepburn şi Marilyn Monroe, Sophia Loren a fost o clientă fidelă a brand-ului ale cărui creaţii le-a purtat atât în filme cât şi în viaţa reală. În 2009, geanta Sofia a fost reintrodusă, ca un omagiu pentru actriţa italiană.


Victoria Beckham a numit o geantă lansată în 2018 “Eva”, după ea mai bună prietenă a ei, actriţa Eva Longoria. Cele două s-au întâlnit în 2007, când familia Beckham s-a mutat la Los Angeles şi de atunci au devenit cele mai bune prietene. Eva este naşa lui Harper, fetiţa Victoriei, iar designerul i-a creat actriţei rochia de mireasă în 2016.


Geanta Margaux de la Row este una dintre piesele de referinţă din colecţia de genţi de lux lansată de surorile Olsen. Piesa poartă numele lui Margot Sarkozy, fosta fiică vitregă a lui Mary-Kate.



În 1961, la scurt timp după lansarea filmului “Breakfast at Tiffany’s”, Audrey Hepburn a cerut ca o variană mai mică, de 25 de centimetri a genţii Louis Vuitton Speedy să fie introdusă de către casa de modă (în trecut, geanta era disponibilă pentru dimensiunile de 30, 35 și 40 de centimetri). Șaizeci de ani mai târziu, Speedy 25 rămâne o opțiune populară LV și a fost modificată prin amabilitatea designerilor Stephen Sprouse, Yayoi Kusama, Richard Prince și Takashi Murakami.


Grace Kelly purta geanta Hermes cu mult înainte ca brand-ul să o redenumească în onoarea ei. O avusese cu ea pe platourile de filmare de la pelicula lui Alfred Hitchcock, „To Catch A Thief”. După nunta regală, când aştepta primul copil, Grace o folosea pentru a-şi ascunde de fotografi burta de gravidă. Abia în 1977, geanta avea sa primească numele Hermès Kelly şi este astăzi un simbol al luxului.