Magic News

Orlando Bloom - Dezvăluiri emoţionante despre refugiaţii ucraineni care ajung în Republica Moldova

Orlando Bloom a povestit pentru revista People experienţa pe care a trăit-o recent în calitate de ambasador UNICEF.

Actorul în vârstă de 45 de ani a călătorit în Republica Moldova, la graniţa cu Ucraina şi s-a întâlnit cu mamele şi copiii care au fugit din Ucraina.

O experienţă pe care Orlando nu o va uita niciodată şi pe care a încercat să o descrie cât mai exact, dezvăluind câteva poveşti impresionante.

„Am călătorit mult în calitate de ambasador al bunăvoinței UNICEF, dar recenta mea călătorie în Moldova, o țară situată la granița sudică a Ucrainei, cu resurse limitate pentru a face față sutelor de mii de refugiați care au sosit acolo în ultima lună, este ceva ce nu voi uita niciodată. Am văzut mame sosind la graniță în stare de șoc și epuizate după călătorii lungi și chinuitoare pentru a scăpa de bombe și bombardamente. Am văzut familii care au plecat atât de repede încât bunurile lor s-au redus doar la hainele pe care le poartă. Am văzut copii care aveau ursuleții de pluș preferați, nesiguri de ceea ce avea să urmeze.”, a dezvăluit Orlando Bloom.

„În calitate de tată, aș face orice pentru a-mi proteja copiii, dar abia am putut să înțeleg deciziile devastatoare pe care aceste mame au fost nevoite să le ia.” Printre cei sosiţi în Republica Moldova se afla şi o mamă care fugise din calea războiului pentru a-şi salva fiul în vârstă de 2 ani. „La punctul de trecere a frontierei de la Palanca, în sud-estul Moldovei, continuă să sosească zilnic peste 1.000 de persoane. O mamă cu care am vorbit fugise din Ucraina în noaptea precedentă, după ce casa vecinului ei fusese bombardată. Era prea speriată ca să rămână. Băiatul ei cel mic, în vârstă de doar 2 ani, se odihnea pe umărul ei, încă vizibil zguduit, încă îngrozit de zgomotele puternice pe care le auzise în timpul cursei spre siguranță. „Cel puțin copiii mei nu se vor speria de alarme”, mi-a spus ea. „Sau să vadă lumea doar prin fereastră. Am riscat totul pentru ei.”

„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide deplasări pe scară largă la nivel de copii, de la al Doilea Război Mondial. Este o piatră de hotar sumbră care ar putea avea consecințe pe termen lung pentru generațiile viitoare”, a declarat directorul UNICEF Catherine Russell. UNICEF a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii din Ucraina și-au părăsit casele lor; aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară și 2,5 milioane şi-au schimbat domiciliul în interiorul Ucrainei.