Magic News

Refugiații din Ucraina au parte de consiliere psihologică pro-bono în România

400 de psihologi și psihoterapeuți din toată țara s-au alăturat inițiativei Asociației Române de Psihoterapie Integrativă de a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina.

Grupul de Sprijin Psihologic pentru refugiații ucrainieni s-a înfiinţat la inițiativa doamnei Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și președintele ARPI.

Terapeuţii vor oferi consultații gratuite femeilor, copiilor și vârstnicilor care fug din calea războiului și caută adăpost în România, dar și familiilor de români care găzduiesc aceste persoane deoarece traumele trăite în astfel de condiții generează reacții emoționale specifice.

“Războiul cu Ucraina nu este doar un război cu un dictator, este războiul fiecăruia cu ignoranța, lipsa de empatie, cu tendințele de evitare, cu frica de a da ceva de la tine. Dacă-l câștigi, capeți dreptul de a manifesta cel mai frumos dar dat omenirii: compasiunea și recunoștința. Însă tu poți alege!”, este mesajul pe care îl transmite doamna Dr. Gina Chiriac.

Terapeuţii sunt în legătură directă cu ONG-uri care ajută refugiații, dar și cu autoritățile de la punctele de trecere a frontierei și se organizează în echipe mobile care vor merge pe teren, în punctele de graniță sau în adăposturile pentru refugiați.

În curând, în colaborare cu o companie de telefonie mobilă, se va implementa un număr unic gratuit la care refugiații ucrainieni pot apela zilnic între orele 8 și 20. Vor exista 30 de linii telefonice și se vor putea lua 15 apeluri simultan. La acest număr vor răspunde 11 terapeuți care vorbesc limba refugiaților, dar și terapeuți (alți 390 de terapeuți) care pot susține sprijin psihologic în limbile engleză și franceză, italiană și, evident, română.