Magic News

“Sweet Caroline”, melodia lui Neil Diamond, este imnul neoficial al echipei de fotbal a Angliei

Duminică, Anglia va juca pe Wembley finala Euro 2020 împotriva Italiei, iar stadionul va cânta, cu siguranţă, în cor melodia lui Neil Diamond, “Sweet Caroline”.

Este noul imn al naţionalei, piesa care s-a auzit şi la semifinala cu Danemarca, cântecul care a purtat Anglia în prima finală majoră din ultimii 65 de ani.

Dj-ul Tony Perr este cel care a relansat melodia americanului Neil Diamond după victoria pe care Anglia a obţinut-o împotriva Germaniei. “Îmi trebuia o melodie pentru sfârşitul meciului şi eram gata să pun a trupei britanice Fat Les, însă m-am oprit la Sweet Caroline. În ureche, organizatorul mi-a spus: <Dă-le asta! Sunt 18 luni de când lumea stă în case.>”

Iar efectul nu s-a lăsat asţeptat, 60.000 de oameni cântând la unison această piesă scrisă la sfârşitul anilor 60.

Diamond a declarat că a scris piesa de dragoste despre soţia lui, Marcia, dar a avut nevoie de un nume cu trei silabe pentru a se potrivi melodiei. A găsit inspiraţia după ce a văzut într-o revistă o fotografie a lui Caroline Kennedy, fiica cuplului John F Kennedy şi Jacqueline Kennedy.

La acea vreme, piesa a ajuns pe locul al patrulea în topul american şi pe al optulea, în cel britanic, şi a fost cântată în toate concertele lui Neil Diamond.

Melodia a însoţit de-a lungul timpului mai multe echipe sportive. La finalul anilor 1990 a fost difuzată în timpul unui meci de baseball al echipei Red Sox, pentru un angajat care îşi botezase fiica nou-născută Caroline. Echipa din Boston a decis că îi aduce noroc şi a început să o difuzeze în fiecare săptămână din 2003. 

Şi echipa de fotbal american Carolina Panthers a adoptat-o, iar Arsenal a difuzat-o după victoria din semifinala FA Cup din 2017.

În ultimii ani, ea a fost adoptată şi de suporterii Aston Villa, Swans AFL (Sydney) şi Castleford Tigers din liga de rugby, iar naţionala engleză de cricket a folosit-o pentru a sărbători victoria din 2019 în Cupa Mondială.

“Sweet Caroline” nu este singura melodie cântată pe stadioane. Imnul FC Liverpool, „You'll Never Walk Alone”, a fost scris pentru musicalul „Carousel”, iar fanii scoţieni şi-au revendicat hit-ul „Yes Sir, I Can Boogie” din 1977.

La Euro 2020, din tribune s-au mai auzit: „Whole Again” - Atomic Kitten, „Freed from Desire” - Gala şi „Seven Nation Army” - The White Stripes.