Magic News

Salvaţi Copiii România - Peste 400.000 de copii din România nu au avut acces la cursurile online organizate de şcoli

Anca Stamin, director de programe Salvaţi Copiii, şi Leonard Andreescu, asistent social, au fos în direct în matinalul Magic Morning.

Cei doi au vorbit despre educaţia copiilor vulnerabili în vremea pandemiei, dar şi despre Digitaliada, un program naţional de susţinere a educaţiei digitale în clasele gimnaziale.

“Ne străduim să facem faţă tuturor provocărilor din ultima perioadă. Cu focus mai mare pe copiii vulnerabili. În România vorbim de 1.300.000 de copii aflati în risc de sărăcie sau de excluziune socială.’, a declarat Anca Stamin. “Pentru ei a fost mult mai greu”.

Mulţi dintre aceşti copii sunt în această perioadă cu bunicii, părinţii fiind plecaţi la muncă, şi nici bunicii, nici copiii nu au competenţe digitale, nu au echipamente sau nu au conexiune la internet.

Educaţia este o preocupare evidentă a organizaţiei încă din anii 90, iar în timp Salvaţi Copiii a ajutat un număr considerabil de copii în special în privinţa prevenirii abandonului şcolar prin programe şcoală după şcoală. Copiii îşi fac temele pentru a doua zi si primesc o masa caldă.

Din martie 2020, pentru aceşti copii a fost foarte greu, în special în privinţa educaţiei. “În starea de urgenţă, peste 40% dintre copiii vulnerabili nu au avut acces la cursurile online, adică peste 400.000 de copii din România nu au avut acces la cursurile online organizate de şcoli”, a declarat Anca Stamin.

Din luna mai, Salvaţi Copiii, cu sprijinul Orange şi al Fundaţiei Orange, a trecut la o noua etapă a campaniei, planul fiind dotarea a 2000 de copii cu tablete şi acces la internet oferit de Orange. În plus, 120 de profesori din programele Salvaţi Copiii au fost instruiţi în privinţa competenţelor digital.

Leonard Andreescu a povestit cum această criză i-a făcut pe cei vulnerabili să devină şi mai vulnerabili. Au fost afectaţi din punct de vedere economic, mulţi părinţi nu aveau un loc de muncă stabil, contracte de muncă. “Efectele au fost extrem de grave. O treime din familii nu au putut să asigure hrana, un sfert din familii nu au avut aceees la medicamente.

Oricine poate contribui făcând o donaţie, există posibilitatea de a dona prin SMS, la 8847, text: SAVEZ. E vorba de o donaţie singulară de 4 euro pentru ajutarea copiilor din mediile vulnerabile.