Thrive

Psihoterapeutul Andrei Mocanu - Despre relaţia actuală a părinţilor cu copiii, pedeapsă şi rutină

Psihoterapeutul Andrei Mocanu a fost invitat în această dimineaţa în matinalul Magic Start şi a vorbit despre lucrurile importante pe care le-am învăţat în această perioadă.

Andrei este tatăl unei fetiţe de 4 ani şi poate fi găsit pe site-ul lui, tatalactiv.ro. Liana Stanciu a vrut să afle ce se întâmplă dacă apelăm la pedeapsă, acum când părinţii lucrează de acasă, iar copiii sunt extrem de conectaţi la tehnologie.

Andrei Mocanu a declarat că studiile arată că pedeapsa nu este eficientă. “E un factor care influenţează comportamentul negativ şi îl creşte.” 50% dintre copiii pedepsiţi manifestă comportamentul problematic în următoarele 2 ore, a amintit terapeutul. Noi, ca părinţi, trebuie să profităm de fiecare greşeală a copilului pentru a pune acolo o abilitate. Pedeapsa opreşte pe moment comportamentul, iar ca părinte trebuie să învăţam să punem ceva în loc, să ajutăm copilul să-şi exprime nemulţumirea. Copilul va prelua acelaşi model cu colegii de clasă, el trebuie învăţat să se comporte.

Copiii stau foarte mult în faţa ecranelor şi au nevoie de rutină. Părinţii trebuie să creeze un program strict cu toate activităţile: programul de la şcoală, timpul liber, masa, filmul, timpul pentru teme. “Aşa îi oferim copilului predictibilitate.”

Liana a vrut să afle cum poţi rămâne blând ca părinte, acum când avem atât de multe lucruri de făcut. Andrei Mocanu a amintit că în parenting se foloseşte acelaşi principiu ca la companiile de zbor: “Pune-ţi prima dată ţie masca de oxigen şi după ocupă-te de celălalt.” Aşadar, adulţii trebuie să aibă grijă în primul rând de ei, să-şi acorde puţin timp, pentru a fi relaxaţi. Când ne pierdem răbdarea e bine să ne cerem scuze pentru a fi un model pentru copil. “Nu e deloc sănătos să livrăm ideea că suntem perfecţi.”

Încă de când sunt mici, copiii trebuie învăţaţi să petreacă timp de calitate împreună cu părinţii. Adolescenţii au însă tendinţa să se autoizoleze acum, vorbind mult cu colegii, jucându-se. Atunci părinţii trebuie să îi provoace să facă un anumit lucru împreună. Trebuie să caute un subiect de discuţie, să se reîmprietenească cu copilul.