Thrive

Laura Dima, psiholog - “E important să acceptăm că orice am simţi în această perioadă este firesc”

Psihologul Laura Dima a fost invitată astăzi în matinalul Magic Start şi a vorbit prin telefon cu Liana Stanciu despre cum ni s-a schimbat viaţa din cauza pandemiei de coronavirus.

“Noul normal presupune o schimbare semnificativă. Presupune o pierdere a tot ce a însemnat stilul de viaţă anterior: mers la muncă, ieşiri, activităţi sociale, activităţi culturale, călătorii. E o perioadă de adaptare foarte dificilă şi foarte importantă.”, a declarat Laura Dima.

“E important să acceptăm că orice am simţi în această perioadă este firesc. Fie că ne este frică, că suntem trişti sau furioşi, fie că ne-am adaptat la noul normal sau nu ne-am adaptat încă.”, a adăugat aceasta.

Psihologul a spus că fiecare avem propriul mecanism de coping, prin care facem faţă unei situaţii dificile.

Persoanele active resimt cel mai greu această perioadă, acestora fiindu-le greu să se adapteze. Cei care erau mai linistiţi sau foarte ocupaţi se pot bucura de această pauză.

Laura Dima a povestit că viaţa ei s-a modificat foarte mult, şi-a mutat toată activitatea în online, însă îi lipseşte partea de workshop, de lucru în grup.

Psihologul ne-a spus ce lucruri putem face atunci când intrăm în panică:

  • Acceptarea emoţiilor, a stărilor, a situaţiei de criză;
  • Esenţial este stabilirea unei noi rutine, rutina înseamnă predictibilitate într-o lume a incertitudinii;
  • Evitarea expunerii prelungite la ştiri. E bine să ne informăm din surse obiective de 2-3 ori pe zi;

“Interpretarea pe care o dăm realităţii, nu realitatea în sine este mai importantă. Putem găsi motive de recunoştinţă chiar şi în această perioadă. E nevoie de un efort conştient în a căuta pozitivul.”, a încheiat Laura Dima.