Thrive

Psihoterapeutul Cătălina Cristescu - “Cei care locuiesc împreună cu familia sunt mai norocoşi”

Psihoterapeutul Cătălina Cristescu a vorbit în această dimineaţă în Magic Start despre modul în care gestionăm izolarea la domiciliu, nevoi emoţionale şi familie.

“Este foarte important să intrăm în contact cu ceva de care o vreme am uitat: cu nevoile noastre emoţionale. Cu toţii avem un ritm de viaţă alert… E foarte obositor să fim întotdeauna puternici. Şi atunci ne mai dăm voie să ne încărcăm emoţional.”, a declarat psihoterapeutul.

Acum avem ocazia să ne uităm puţin la noi şi să intrăm în contact cu nevoile noastre. Terapeutul a punctat diferenţa dintre izolare şi distanţare socială şi faptul că acum avem ocazia să ne bucurăm că suntem împreună cu familia, cu copiii.

În România exista un puternic model tradiţionalist în privinţa treburilor casnice care îi revin femeii, iar studiile legate de egalitatea de gen dovedesc acest lucru. Însă Cătălina Cristescu spune că aici este vorba despre o negociere. “Femeia nu e singură în cuplu. Are şi partener. E nevoie de o împărţire a resposabilităţilor. Femeia are şi ea nişte limite.”

Aşadar, trebuie să spunem ce vrem, ce gândim, ce avem nevoie chiar şi într-o relaţie de 20 de ani, pentru că altfel celălalt nu va şti niciodată.

Acum este necesară o adaptare din partea partenerului de cuplu, pentru că femeia nu poate să le facă pe toate.

“E foarte important să fim înţelegători cu partenerul de cuplu. E important să fim o echipă.”, a spus terapeutul.

Tendinţa de a deveni frustraţi e foarte mare, iar acum trebuie să ne gestionăm propriile emoţii.

Putem face “time out” când simţim că nu mai putem, o perioadă mică de pauză în care ne retragem, iar respiraţia de relaxare ne poate ajuta foarte mult.

În plus, avem nevoie de disciplină, “creierul nostru are nevoie de disciplină”. “Putem implica inclusiv copiii. Suntem obişnuiţi ca adulţii să ia decizii. Să discutăm ca o familie… Vorbim despre responsabilizare, iar fiecare membru are bucăţica lui de resposabilitate.”

Acum este momentul să ne dăm voie să ne bucurăm de timpul petrecut cu copiii sau cu noi, dacă locuim singuri. “Să nu ne izolăm social. Să avem momente de joacă cu copiii, împreună, ca o familie. Să stăm de vorbă pe internet cu prietenii, cu părinţii, cu bunicii. Avem nevoie de conexiune emoţională şi socială pentru a ne regla emoţiile.”, recomandă terapeutul.

“Cei care locuiesc împreună cu familia sunt mai norocoşi”, a spus psihoterapeutul Cătălina Cristescu în încheierea intervenţiei din matinalul Magic Start.