Thrive

Ciprian Stancu (Republica Bio) - Despre poluarea din farfurie şi alternative alimentare sănătoase

Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, a fost invitat în aceasta dimineaţa la Magic FM unde a vorbit despre hrana sănătoasă, poluarea din farfurie şi alegeri conştiente când vine vorba despre alimentaţie.

Povestea Republica Bio a început dintr-o experienţă personală a lui Ciprian Stancu, care în 2011 lucra pentru o corporaţie. “Am avut o problemă de sănatate destul de serioasă. Mi-a luat 8 luni să revin la starea de dinainte. 8 luni în care am urmat o dietă foarte strictă, însemnând controlul porţiilor şi al sursei de provenienţă pentru ce mâncam”. Testele AND arătau că este cu 15 ani mai bătrân, pentru că înainte nu era atent la ce mânca, nu se ferea de puiul cu hormoni sau mezeluri.

În matinalul Magic Start a vorbit despre proprietăţile scorţişoarei de Ceylon, cea pe care o recomandă pentru proprietăţile sale.

“Din China vin foarte multe produse şi problemele intervin la produsele alimentare. Regulile de certificare sunt diferite decât în Europa. Produsele pot să fie iradiate, pentru că sunt transportate cu vaporul, durează 2-3 luni până într-un port european… valorea lor nutriţionala se dimunează considerabil”.

Acum alege carnea ecologică, pe care şi-o găteşte singur, pentru că altfel este crescută cu hormoni şi plină de antibiotice, însă declară că se fereşte să intre în zona de fanatism alimetar când ţi se pare ca tot ce mănânci îţi face rău.

Dimineaţa, Ciprian mănâncă fulgi de ovăz cu lapte vegetal sau beau un smoothie cu multe ingredient, la prânz alege o supă, de linte, de exemplu, sau peşte iar seara o salată, brânză feta cu roşii. “Am limitat consumul de carne”.

Împreună cu Ciprian am discutat despre mierea românească, un produs viu, dar care este foarte uşor de contrafăcut, la fel ca şi uleiul de măsline. “Mierea este aliment viu doar dacă este crudă, daca nu a fost încălzită. Ne-am chinuit 2 ani să găsi un furnizor de miere crudă”.

“Mierea de origine românească este de o calitate extraordinară”, a declarat Ciprian Stancu, însă acesta este şi “blesteul ei”, pentru că fiind atât de bună este exportatată foarte mult în Germania. “Se plăteşte bine şi se cumpără vrac”. România rămâne fără miere, iar această lipsă este umplută cu mierea importată din China.

Ciprian Stancu ne sfătuieşte să cerem certificatele de analiză pentru miere. Aceasta nu trebuie să aibă antibiotice, metale grele şi adaos de falsificare, glucoză, zahăr invertit.  

Ce alimente are Ciprian Stancu acasă: