Magic News

UNICEF: 30 de ani de Drepturi ale copilului

Au trecut 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, perioadă în care s-au înregistrat câştiguri fără precedent pentru copii lumii.

Totuşi, conform The Convention on the Rights of the Child at a Crossroads (Convenția cu privire la Drepturile Copilului la Răscruce de Drumuri), mulţi copii săraci nu îi simt impactul.

„S-au înregistrat reușite impresionante pentru copii în ultimele trei decenii și tot mai mulți copii au un trai mai lung, mai bun și mai sănătos. Cu toate acestea, cei mai săraci și mai vulnerabili sunt în continuare defavorizați“, a declarat Directorul Executiv UNICEF, Henrietta Fore. „Pe lângă provocările constante legate de sănătate, hrană și educație, astăzi, copiii trebuie să facă față unor noi amenințări precum schimbările climatice, abuzul online și hărțuirea cibernetică . Doar prin inovație, noi tehnologii, voință politică și resurse sporite vom putea contribui la transpunerea viziunii Convenției cu privire la Drepturile Copilului în acțiuni reale pentru copiii de pretutindeni”.

Menționând  progresele din ultimele trei decenii, raportul evidențiază că:

 

  • Rata globală a mortalității în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani a scăzut cu aproximativ 60%.

 

  • Proporția copiilor cu vârste de școală primară aflați în afara sistemului de învățământ a scăzut de la 18% la 8%.

 

  • Principiile directoare ale CDC - nediscriminarea, interesul superior al copilului, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare și dreptul la protecție - au influențat numeroase constituții, legi, politici și practici la nivel global.

 

Totuși, raportul subliniază că progresele obținute nu sunt uniforme.

 

  • În statele cu venituri mici și medii, pentru copiii din gospodăriile cele mai sărace probabilitatea decesului înainte de a împlini 5 ani din cauze ce pot fi prevenite este de două ori mai mare, comparativ cu copiii din mediile cele mai înstărite.
  • Conform celor mai recente date publicate, în Africa Subsahariană, doar jumătate dintre copiii din cele mai sărace gospodării sunt vaccinați împotriva rujeolei, spre deosebire de 85% dintre copiii din gospodăriile cele mai înstărite.
  • În ciuda scăderii la nivel mondial a ratei căsătoriilor în rândul copiilor, în multe state, fetele cele mai sărace sunt supuse acestui risc într-o mai mare măsură decât erau în anul 1989.

De asemenea, raportul abordează și vechi probleme încă persistente și noi amenințări care afectează copiii din întreaga lume:

 

  • Sărăcia, discriminarea și marginalizarea continuă să pună în situație de risc milioane dintre copiii cei mai defavorizați: Conflictele armate, xenofobia în creștere, migrația globală și criza refugiaților au toate un impact devastator asupra progreselor globale.

 

  • Din punct de vedere fizic, fiziologic și epidemiologic, copii sunt cei mai amenințați de efectele crizei climatice : Schimbările climatice recente și rapide conduc la răspândirea bolilor, sporesc intensitatea și frecvența fenomenelor meteorologice extreme și creează insecuritate privind hrana și apa. În lipsa unor măsuri urgente, copiii vor avea de îndurat suferințe fără precedent.

 

  • Deși în prezent numărul copiilor imunizați este mai mare decât oricând, încetinirea ratelor acoperirii vaccinale în ultimul deceniu amenință să anuleze progresele privind sănătatea copiilor, cu greu obținute. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei a început să stagneze din 2010, ceea ce a contribuit la reapariția acestei boli mortale în multe țări. Aproape 350.000 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în 2018, mai mult de dublu față de numărul total din 2017.

 

  • Numărul copiilor din afara sistemului de învățământ a stagnat, iar rezultatele performanței școlare pentru cei care se află la școală rămân slabe: La nivel mondial, numărul copiilor care nu sunt înscriși în ciclul primar stagnează din 2007. Mulți dintre cei care merg la școală nu deprind noțiunile de bază, fără a mai menționa abilitățile de care ar avea nevoie pentru a prospera în contextul economic actual.