Magic News

Discursul lui Călin Goia (Voltaj) despre Alexandra, fata ucisă la Caracal. Trupa a cântat la ONE! Festival în memoria ei – “Cred că TOŢI am greşit faţă de ea”

Trupa Voltaj a încheiat prima seara Kiss Energy de la ONE! Festival, cel mai mare festival al muzicii româneşti, şi a oferit cel mai emoţionant moment.

În Piaţa Ovidiu din Constanţa au răsunat hit-urile uneia dintre cele mai îndrăgite trupe româneşti, care nu a rămas indiferentă la cel mai mediatizat caz al acestor zile, cel al Alexandrei, fata răpită şi omorâtă la Caracal.

Alexandra a murit după ce a sunat la 112 de 3 ori, însă poliţia a întârziat nejustificat de mult intervenţia, aşteptând să se facă ora 6 dimineaţa.

Tată a 3 copii, Călin Goia a spus în faţa miilor de spectatori din Piaţa Ovidiu:

“Să ştiţi că suntem obligaţi să devenim un pic mai serioşi pentru că şi noi suntem cu pata pe cineva vinovat direct sau vinovat indirect, mai ales în postura noastră de părinţi.

Piesa următoare este o piesă despre copii şi, în seara aceasta, vrem să o cântăm în mod special în memoria Alexandrei de 15 ani, care nu mai departe de ieri dimineaţă şi-a pierdut viaţa aşteptând ca autorităţile statului în care avea mare încredere să intervină.

Ştiţi foarte bine că a durat 19 ore şi că a fost prea târziu. Acelaşi stat care printr-o educaţie mai performantă putea să împiedice deplasarea ei în timpul vacanţei ca să facă meditaţii. Acelaşi stat care putea să îi ofere un transport public normal de la sat la oraş, fără a fi evoită să facă autostopul. Şi, în principal, aceaşi stat care nu a fost în sare să intervină în timp util pentru salvarea ei.

La piesa aceasta, care se numeşte "De la capăt", aş vrea să aprindem o lumină de care ea are nevoie şi de care avem şi noi nevoie pentru că noi trebuie să reconstruim ceea ce am greşit. Cred că TOŢI am greşit faţa de ea. Pentru că TOŢI avem o vină pentru că s-a ajuns în situaţia asta. Pentru că ori am fost nepăsători, ori am ales pe cine nu trebuie, ori nu ne-am dus la vot şi acum am ajuns în situaţia în care o plângem pe Alexandra şi nu numai pe ea. Şi în situaţia în care trebuie să dăm un reset şi să o luăm de la capăt.  

“Să ştiţi că aceste lumini pe care le-aţi aprins dovedesc că încă mai aveţi speranţă. De asta avem nevoie. Schimbarea începe de la fiecare dintre noi. Trebuie mai multă empatie, trebuie să fim mai atenţi şi la cel de lângă noi. Când aruncăm un chiştoc de ţigară pe geam să ne gândim şi la cei de lângă noi. Când lăsăm maşina pe avarii şi blocăm o bandă să ne gândim şi la cei de lângă noi. Şi multe alte exemple. Schimbarea începe de la noi, de la fiecare dintre noi. Trebuie să fim cu mai multă dragoste faţa de cel de lângă noi. Nu mă pot abţine. Vreau să mai zic doar atât: "Ruşine poliţiei române! Ruşine instituţiilor statului care ne-au adus în situaţia asta!”