Magic News

International Christmas Day la Radioul lui Moş Crăciun

În aşteptarea Crăciunului, aflăm astăzi cum celebrează această zi sfântă şi alte popoare. Descoperim tradiţii şi obiceiuri legate de Crăciun din Finlanda, Ucraina, Italia, Mexic sau Portugalia.

Finlanda

Finlandezii au trei zile în care sărbătoresc: Ajunul, Ziua de Craciun si Boxing Day. În ziua de Ajun mănâncă budincă de orez şi beau suc de prune, după care împodobesc bradul, care, de obicei, este unul de plastic. După ce merg la saună se îmbracă cu cele mai frumoase haine şi sunt gata pentru masa de Crăciun pe care pun cod fiert, cu sos şi garnitură de cartofi, friptură de porc, de pui, piure, legume fierte, prăjituri şi fructe. Pe 26 decembrie este Boxing Day, o zi dedicată celor nevoiaşi, care primesc acum bani, haine şi mâncare. De asemenea, aceasta este ziua în care finlandezii îşi vizitează bunicii.

Ucraina

În această ţară, în care descoperi numeroase tradiţii, Crăciunul este sărbătorit  pe rit vechi, în data de 7 ianuarie şi se numeşte Sviata Vechera. În ajunul Crăciunului, copiii văd o stea pe cer care simbolizeză drumul celor 3 magi. După slujbă, ucrainienii au parte de o masă tradiţională care cuprinde nu mai puţin de 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare dintre apostolii lui Isus.

Italia

Italienii acordă o mare importanţă aestei sărbători, având şi o zicală în acest sens: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Crăciunul cu familia, Paştele cu cine vrei). Crăciunul începe pe 8 decembrie şi se termină cu Epifania, care corespunde cu Boboteaza de la noi. În noape de 5 spre 6 ianuarie, copiii italieni sunt vizitaţi de Befana sau Santa Claussete, o vrăjitoare pe mătură care le lasă cadouri.

Mexic

Festivităţile dedicate Crăciunului poartă numele de Las Posadas, eveniment care are loc între 16 şi 24 decembrie când copiii merg pe la diverse case cu imagini reprezentându-i pe Iosif şi Maria. Este o reconstituire simbolică a drumului pe care cei doi l-au făcut pentru ca Maria să găsească un loc pentru a-l naşte pe Isus. Sunt 9 zile de festivităţi, câte una pentru fiecare lună de sarcină a Mariei. Pe 6 decembrie este sărbătorită El Dia del Reyes, când copiii desfac cadourile. Mexicanii mănâncă rosca de Reyes, o pâine tradiţională cu fructe confiate, care conţine o figurină cu Isus. Cel care descopera figurina trebuie să organizeze o petrecere pe 2 ianuarie pentru cei prezenţi la tăierea acestei pâini.

Australia

În emisfera sudică Crăciunul este sărbătorit în mijlocul verii, la peste 30 de grade. Totuşi australienii nu renunţă la decoraţiuni, folosind frunze de palmier, ferigi şi cu flori colorate, iar în magazine te întâmpină o atmosferă de sărbătoare. În ajunul Crăciunului, în Australia se mănâncă friptură de curcan şi o budincă, de obicei, pe plajă, iar Moşul face excepţie şi aici nu vine cu sania trasă de reni, ci pe o placă de surf.

Grecia

În timpul sărbătorilor de iarnă grecii îşi decorează casele cu obiecte care reprezintă vapoare. Există chiar tradiţia ca băieţii să plimbe pe străzi un vapor, cântând în acest timp cântece de Crăciun. Pe 24 decembrie, grecii merg la slujbă, iar la înoarcere mănâncă fructe uscate. Sărbătoarea Crăciunului durează 12 zile, iar grecii ţin aprinsă o lumină în această perioadă pentru ca spiritele rele să nu se apropie de casele lor.

Portugalia

Copiii primesc cadourile în Ajunul Crăciunului în timp ce în şeminee arde lemn de măslin. De asemenea, în casele portughezilor se reconstituie scena naşterii lui Isus, trebuind să existe o mică iesle în care este pusă o figurină cu pruncul. În această perioadă se mănâncă mult peşte, în special cod, iar prăjitura tradiţională este Bolo Rei, care se prepară cu fructe confiate.