Magic News

Ziua personajelor de poveste la Radioul lui Moş Crăciun

Moş Crăciun, Crăciuneasa, spiridusii, renii, dar şi morocănoşii Grinch şi Scrooge, personajele sărbătorilor de iarnă, sunt astăzi în centrul atenţei la Radioul lui Moş Crăciun.

Vorbim despre Moş Crăciun, acest personaj atât de îndrăgit care trăieşte în îndepărtata Laponie şi în noaptea de Crăciun porneşte într-o călătorie magică în jurul lumii într-o sanie trasă de reni.

Legenda spune că Maica Domnului le-a cerut ajutorul lui Mos Ajun şi lui Moş Crăciun să o lase să nască. Primul a refuzat-o în timp ce al doilea a trimis-o în grajdul vitelor. Crăciuneasa a ajutat-o să nască, însă a fost pedepsită, fiindu-i tăiate mâinile din coate. Când Crăciun a aflat că în grajdul lui s-a născut Isus s-a căit amarnic, cerând iertare şi devenind astfel primul creştin. A doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, şi astfel a apărut obiceiul ca Moşul să le aducă daruri celor mici în seara de Ajun.

Moşul este reprezentat ca un personaj de poveste, bătrân, cu o barbă lungă şi albă şi care poate să împlinească toate dorinţele copiilor. Este ajutat de 11 spiriduşii, care iniţial aşteptau cadouri, dar la mijlocul secoului al XIX-lea au devenit prietenii Moşului.

Împreună au găsit acea formulă pentru a-i face pe reni să zboare, peste care presără un praf magic, iar renii aleargă neobosiţi toată noaptea. În fruntea lor se află Rudolph, renul cu nasul roşu şi strălucitor, pentru că a fost atins când era mic de magia Crăciunului şi care îi conduce pe ceilalţi opt: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

Ca în orice poveste, şi cea a Crăciunul are persoanje negative, precum celebrii Grinch şi Scrooge, care încearcă să umbrească fericirea celor care se pregătesc să sărbătorească Crăciunul.

Scrooge a fost creat de Charles Dickens în 1843, iar spiritul Crăciunului reuşeşte să îl schimbe dintr-un bătrân lacom într-unul care celebrează Crăciunul.

Grinch, un monstruleţ verde şi ţâfnos care trăieşte izolat într-o peşteră, departe de oamenii din Cineşti, urăşte nespus Crăciunul. Personajul a fost imaginat de Dr. Seuss în cartea “Cum a furat Grinch Crăciunul”, autorul urmărind efortul acestuia de a fura Crăciunul şi de a-i face pe oameni să nu mai sărbătorească. Locuitorii din Cineşti oferă însă, şi nu doar lui Grinch, ci întregii lumi, o adevărată lecţie, arătându că de Crăciun nu este vorba doar despre brad, mâncare şi daruri, globuri si beteală, ci de spiritul sărbătorii, de bucuria de a fi împreună cu cei dragi şi de a dărui mai mult decât de a primi.