OPINII

Turta dulce sau “prăjitura Crăciunului”

Aluatul aromat cu ghimbir şi scorţişoară, copt sub diverse forme, de la păpuşile în miniatură la steluţe, căsuţe, brăduţi, îngeraşi şi inimoare, cunoscut în toată lumea drept turtă dulce este asociat invariabil cu sărbătoarea Crăciunului.

Copiii din întreaga lume savurează în această perioadă a anului micile bucăţi de aluat condimentat, a cărui poveste a început în urmă cu sute de ani.

Călugărul armean Grigorie Macarie pregătea prin anul 992 în Franţa mai multe tipuri de deserturi, cel mai apreciat fiind “turta dulce”, al cărei ingredient-vedetă era ghimbirul.

O dată ajuns în Europa, acesta a fost folosit în pregătirea turtei dulci de brutarii din Evul Mediu, iar desertul a devenit popular în Germania, a ajuns în Suedia, dar şi la curtea Reginei Elisabeta I Angliei.

Pe lângă ghimbir, la pregătirea turtei dulci se foloseau pesmet, zahăr, alune de pădure măcinate, iar ulterior pesmetul a fost înlocuit cu făina şi în compoziţie au apărut mierea, untul şi ouăle.

În zilele noastre, reţeta conţine următoarele ingrediente: unt gras, zahăr brun, făină de secară şi de grâu, scorţişoară, nucşoară, cuişoare măcinate, enibahar măcinat, zahăr vanilat şi ghimbir.

De asemenea, turta dulce are forme şi denumiri diferite de la o ţară la alta: este „pierniczki” (un biscuit subţire şi crocant) în Polonia, în Cehia i se spune „pernik”, în Ţările scandinave o regăsim ca „pepparkakor”, în timp ce în Germania este numită „lebkuchen”.

Turta dulce a devent prăjitura Crăciunului prin anii 1800, când mai toate familiile aveau în casă faină, zahăr şi câteva condimente pentru a pregăti acest desert.

Iar fraţii Grimm au contribuit la popularizarea acestui desert când şi-au imaginat cum Hansel şi Gratel descoperă în pădure o casă din turtă dulce.

Ingrediente

  • 500 g faină
  • 350 g miere
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 1 linguă cacao
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri lapte
  • 40 de g de condimente

Mod de preparare

Amestecam mierea cu untul într-un vas si îl punem pe foc foarte mic. Când zaharul s-a topit complet stingem focul şi lăsăm amestecul să se răcească 3-4 minute. Adăugăm oul, 1 lingură de cacao, mixul de condimente şi amestecăm bine, după care punem făina cernută şi frământăm sau mixam foarte bine. La sfârşit adăugăm bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte şi frământăm bine. Învelim aluatul în folie de alimentara şi îl lasăm la frigider pentru 24 de ore. Scoatem aluatul şi îl împărţim în două bucăţi şi întindem fiecare bucată într-o foaie subţire de 0,5 cm grosime. Decupăm aluatul cu diverse forme şi asezam turta dulce în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Preîncălzim cuptorul la 180°C şi coacem turta dulce pentru 8 minute. Este gata când a crescut şi nu s-a colorat pe margini. Lăsăm turta dulce să se răcească în tavă şi apoi o decorăm după preferinţă.