Magic News

Ziua tradiţiilor româneşti la Radioul lui Moş Crăciun

Nicio altă perioadă a anului nu este atât de bogată în tradiţii şi obiceiuri cum este cea premergătoare naşterii lui Isus, sarbătorită pe 25, 26 şi 27 decembrie.

Crăciunul este celebrat încă din secolul IV, fiind prima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de Anul Nou, iar românii au numeroase obiceiuri şi tradiţii legate de această sărbătoare sfântă, despre care vorbim astăzi la Radioul lui Moş Crăciun.

Pe 24 decembrie este Ajunul Crăciunului, în noaptea de 24 spre 25 fiind aşteptat cu mare nerăbdare Moş Crăciun care lasă daruri pentru toată lumea.

Cu câteva zile înainte de Crăciun sau chiar în seara de Ajun se împodobeşte bradul, un obicei preluat din Germania unde Sfântul Bonifaciu a hotărât tăierea tuturor stejarilor, veneraţi de păgâni. În cădere, aceştia au doborât toţi copacii, mai puţin unul singur: bradul.

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este cel al colindatului fără de care Crăciunul nu ar avea niciun farmec. Cete de colindători merg în Ajunul Crăciunului pe la fiecare casă şi anunţă naşterea lui Isus. Se cântă “Buna dimineaţa la Moş Ajun”, gazdele oferindu-le colindătorilor covrigi, nuci, mere, colaci sau bani. Cei mai mici merg cu “Steaua”, amintind de momentul în care la naşterea lui Isus pe cer a apărut o stea care i-a călauzit pe magi până la el. Colindele care se cântă acum sunt ''Steaua sus răsare'', ''Trei păstori se întâlniră'', ''O, ce veste minunată'', '' “În oraşul Viflaim''.

Un alt obicei specific românesc este mersul cu capra, un adevărat spectacol datorită costumelor şi coregrafiei, acest dans avându-şi originea în ceremoniile sacre arhaice închinate renaşterii divinităţii.

Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii este masa în familie de Crăciun, moment în care se servesc preparate tradiţionale din carne de porc: tobă, leber, sarmale, cârnaţi sau friptură.

De asemenea, Crăciunul este asociat cu numeroase superstiţii, cu originea în vechi credinţe.

Astfel, înainte de Crăciun, toate casele trebuie să fie curate, iar dacă se face curat în Ajun se consideră că se aruncă norocul din casă. În dimineaţa de Crăciun toată lumea se spală pe faţă cu apă în care s-a pus o monedă de argint, considerându-se că aşa vor fi curaţi precum argintul. Nimeni nu se ceartă în ajunul Crăciunului sau de Crăciun, pentru că îi va merge rău tot anul.