Magic News

Esther Perel, celebrul psihoterapeut de cuplu, la Magic FM – “Când te simţi respins, abandonat, nu suferi niciodată singur!”

Esther Perel, unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți și experți în relații de cuplu din lume, autoarea volumelor “Regândirea infidelității” și “Inteligența erotică a fost invitată la MAGIC FM.

Esther Perel a revenit în România în cadrul Festivalului Unfinished, un eveniment despre viaţă, evoluţie, care aduce în acest weekend invitaţi celebri la Bucureşti.

Celebrul psihoterapeut este unul dintre cei mai vizionari lideri de pe planetă, potrivit unui top realizat de Oprah.  

Esther Perel a vorbit despre ce înseamnă infidelitatea în secolul XXI, despre care spune că s-a născut o dată cu căsătoria.

În conferinţele sale, întreabă audienţa dacă a cunoscut infidelitatea, poţi fi un umăr pe care cineva a plâns, un copil, rod al infidelităţii, astfel încât procentul de oameni care are legătura cu infidelitarea este mare.

“Sunt a 4-a oară în România, de fiecare dată găsesc răspunsuri diferite. În trecut, pentru o femeie, naşterea unui copil cu altă culoare de păr era o dovadă de infidelitatea.”

“Pe vremuri, familia era ceva sacru, acum infidelitatea este iubirea modernă. Infidelitatea este şi atunci când stai de vorbă cu fostul pe Facebook, a căpătat diverse forme. Infidelitatea este distrugerea adevăratelor dorinţe de a iubi pe cineva.”

Esther Perel susţine că oamenii fac sex pentru pasiune, plăcere, conexiune, este o experienţă, nu pentru reproducere. Copiii se nasc prin sex, dar copiii distrug viaţa sexuală, pasiunea este ascunsă din motive diferite. Există un paradox aici.

Când vine primul copil pe lume atunci începe adevărata provocare pentru cuplu. Fiecare are un alt rol.

Cum sunt pacienţii lui Esther Perel?

Cuplurile vin la terapie pentru că sunt într-un blocaj. Cuplurile române nu au obiceiul de a merge la terapie. Terapia de cuplu este ceva relativ nou, de ea depinde relaţia de cuplu. Relaţia poate fi stricată de 30 de ani şi nu contează. E momentul să înceapă.

Când vin împreună vor să îl îndrepte pe partenerul lor, nu pe ei înşişi. Ceea ce căutăm este să vedem dacă mai există pasiune, ca şi cum ai deschide un frigider să vezi ce ingredient ai pentru a găti ceva bun. La terapeut arată tot ce este mai rău şi nu e tocmai imaginea corectă. Cuplurile exagerează, vin încărcate de negativism, ignorând partea bună a relaţiei. Caut noi moduri să le deschid calea spre noi experienţe.

Este infidelitatea finalul relaţiei?

De multe ori este finalul, dar poate fi şi un reînceput pentru relaţia respectivă.

Poţi să te împaci cu cineva dupa ce ai fost tradat?

Vesticii se căsătoresc cam de 2-3 ori, şi de cele mai multe ori se întâmplă cu aceeaşi persoană. Trăim de 2 ori mai mult şi e nevoie să ne reinventăm.

Orice organism moare, relaţia trebuie hrănită continuu. Când te uiţi la soţul infidel trebuie să te întrebi de ce a făcut? Din cauza relaţiei sau a lui?

Dacă a înşelat o dată va face mereu?

Nu neapărat. Oameni care nu au călcat strâmb zeci de ani, la un moment dat cedează.

Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci după o experienţă de acest fel?

Când te simţi respins, abandonat, nu suferi niciodată singur! Există o doză mare de ruşine a celui înşelat, mai ales pentru femei. Trăieşti cu două secrete, acela de a fi înşelat şi acela de a ascunde. Tu ai o situaţie pe care trebuie să o rezolvi. Cel care a făcut răul trebuie să ştie, să înţeleagă, să îşi asume.

Nu încerca să afli toate detaliile, nu îţi va face decât rău. Opreşte-te! La început aveai doar o urmă de ruj sau un bileţel acum ai un milion de lucruri pe care le poţi afla doar deschizând calculatorul.

Cei interesaţi de psihologia relaţiilor de cuplu o pot asculta pe Esther Perel pe podcast-ul “Where Should We Begin?” https://www.estherperel.com/podcast