3 abilități de care avem nevoie în era AI

AI-ul, digitalizarea și transformările sociale ne arată că vechile reguli nu mai funcționează.

Trăim într-o epocă în care schimbarea nu doar că este constantă, dar pare să accelereze de la o zi la alta. Tehnologiile, în special inteligența artificială, transformă industrii peste noapte, joburi dispar, altele noi apar, iar ceea ce azi învățăm devine aproape irelevant în câțiva ani. În plus, trăim în mijlocul unei avalanșe de informații, unele utile, dar multe false sau manipulate, care ne testează discernământul. Eu resimt uneori lumea în care trăim ca pe un haos de informații și dezinformare, încât uneori nu mai știu ce e real și ce nu. Asta ne solicită foarte mult și dacă nu ne punem întrebări riscăm să adoptăm idei/opinii care nu sunt alte noastre. 

Într-o lume atât de dinamică, cele mai valoroase abilități nu mai sunt doar cele tehnice, ci cele care ne ajută să navigăm prin informații și schimbare cu claritate și să ne păstrăm echilibrul interior. Din perspectiva mea, capacitatea de adaptare, flexibilitatea și spiritul critic sunt cele trei competențe esențiale pentru prezent și viitor.

Capacitatea de adaptare

Când realitatea se schimbă cu o viteză amețitoare, abilitatea de a ne adapta devine crucială. Adaptarea nu înseamnă să ne pierdem identitatea, ci să fim deschiși la noi moduri de a lucra, de a gândi, de a trăi, la noi job-uri, la noi informații și la a învăța constant. Adaptarea înseamnă să mă detașez de trecut, de ce a fost, de cum am făcut lucrurile anii trecuți și să adopt alte modalități de a face lucrurile, alte perspective, de a mă păstra deschis spre alte oportunități care pot veni către mine.

Opusul acesteia, rezistența la schimbare, mă face să mă autoexclud din mediu, societate, relații și din piața de muncă pentru că eu vreau ca lucrurile să fie ca înainte. Singura constantă este schimbarea și asta nu putem schimba. Cu cât ne luptăm cu acest lucru, cu atât ne afundăm în frici, anxietăți, lipsuri. 

Cum ne putem antrena adaptarea?

  • Să fim curioși și dispuși să învățăm constant, chiar și din greșeli. Ce mă învață această situație despre mine?
  • Să privim schimbarea nu ca pe o amenințare, ci ca pe o șansă de a evolua. Ce oportunitate de creștere am din această situație? 
  • Să dezvoltăm reziliența emoțională, pentru că adaptarea începe cu echilibrul interior. Ce îmi creează disconfort în această situație? Ce mă deranjează mai exact la această schimbare?

Flexibilitatea

Rigiditatea este cel mai mare inamic al progresului. De câte ori nu am rămas blocați într-un „așa se face”, „așa trebuie”, doar pentru a descoperi, mai târziu, că lumea a mers mai departe fără noi? Flexibilitatea ne permite să ne ajustăm rapid, să experimentăm, să nu ne temem de schimbare, să adoptăm cu ușurință noi moduri de a face lucrurile.

Cred cu tărie că lumea de acum și a viitorului este a celor care dau dovadă de flexibilitate pentru a se adapta la ritmul lucrurilor. Evoluția nu o putem opri, însă putem gestiona cum reacționăm noi la ceea ce se întâmplă în exteriorul și interiorul nostru. 

Cum devenim mai flexibili?

  • Prin a ne provoca zilnic obiceiurile: să testăm alt mod de lucru, alte puncte de vedere, alte soluții, ceva ce nu am mai testat până acum. Cum pot face și altfel? Ce alte variante am pentru a ajunge la rezultatele dorite?
  • Prin a accepta că soluțiile pot veni din locuri neașteptate, dacă lăsăm ego-ul și atașamentul nostru față de ideile vechi la o parte. Ce soluție nu am testat până acum? Cum pot face diferit față de cum am făcut până acum? 
  • Prin a fi deschiși la colaborări și idei noi, chiar dacă nu par confortabile la început. Ce poate să îmi aducă bun acest lucru? Cum ar fi dacă sunt deschisă la a experimenta și mai apoi să văd dacă mi se potrivește?

Spiritul critic

Într-o eră în care informația circulă cu viteza luminii, dar adevărul este uneori diluat, înflorit, manipulat, spiritul critic este ca un filtru esențial. Fără el, ne pierdem în haosul de „fake news”, manipulări sau opinii fără fundament. Spiritul critic nu înseamnă să negăm tot, ci să învățăm să punem întrebări, să verificăm, să analizăm, să cercetăm din surse sigure și să luăm totul „cu un pic de sare”, cum zic englezii.

Rețele sociale ne bombardează zilnic cu idei, opinii, informații, știri, iar de când cu AI-ul, multe pot fi generate, fără să se fi întâmplat. Nevoia de atenție a oamenilor este satisfăcută și mai mult prin acest mod rapid de generare de conținut. Creierul nostru e leneș și preferă varianta ușoară - să creadă informațiile care vin de la oameni/prieteni cunoscuți, chiar dacă poate nu sunt adevărate. Și uite așa adoptăm opinii și idei care nu sunt ale noastre și nici nu mai știm de unde le-am luat. 

Cum dezvoltăm spiritul critic?

  • Ne întrebăm de câte ori putem: „De unde vine această informație? Este verificată? Am încredere în această sursă?”
  • Citind surse diverse și oficiale, nu doar pe cele care ne confirmă convingerile. 
  • Practicând gândirea analitică și critică în luarea deciziilor. Facem un research dacă este nevoie, cerem feedback, strângem suficiente informații reale pentru a lua o decizie, mai ales dacă aceasta presupune o schimbare majoră. 
  • Limităm timpul petrecut pe rețele sociale, mai ales pe acele conturi și pagini care distribuie fake news. Noi suntem stăpânii propriului timp și gestionăm unde ne punem atenția, timpul și banii, atfel vor decide alții pentru noi. 

Lumea se schimbă fie că vrem sau nu. AI-ul, digitalizarea, transformările sociale ne arată că vechile reguli nu mai funcționează. Doar cei care știu să se adapteze, să fie flexibili și să gândească critic vor reuși nu doar să supraviețuiască, ci să prospere, să își atingă visurile și să fie în flux cu schimbarea. Știu că uneori nu este ușor să dezvoltăm aceste abilități și rezistența este mare, dar partea bună este că avem resurse și specialiști care să ne ajute să depășim momentele grele. Eu sunt aici să te susțin pentru a dezvolta aceste abilități și pentru a-ți antrena mintea să vadă oportunități în loc de probleme și soluții în loc de blocaje. Este ca un mușchi care necesită antrenament. Ne vedem la antrenamente!

Foto: Sora