Festivalul Săptămâna Comediei include trei componente distincte: spectacolele de teatru, care vor avea loc la Teatrul „Sică Alexandrescu”, secțiunea de filme de comedie, cu proiecții la Centrul Cultural Apollonia Modern și o serie de evenimente în aer liber, desfășurate în Cartier Coresi. Biletele pentru secțiunea de teatru sunt disponibile pe platforma biletebrasov.ro. Accesul la evenimentele din cadrul proiecțiilor de film și al activităților din Cartier Coresi este gratuit. La Teatrul „Sică Alexandrescu” sunt programate șapte spectacole de teatru prezentate în premieră la Brașov, dintre care cinci sunt incluse în competiția oficială a festivalului.
Iată programul complet al spectacolelor de teatru:
Luni, 30 iunie – Premieră la Brașov „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht și Kurt Weill
Spectacol în afara competiției, prezentat de Teatrul Excelsior București
Regia, coregrafia, costumele: Răzvan Mazilu
Decorul: Dragoș Buhagiar
Lumea marginală a Soho-ului londonez – populată de cerșetori, prostituate și hoți – este bulversată de condamnarea la spânzurătoare a banditului Mackie Șiș, după o serie de tâlhării comise cu acordul tacit al autorităților. Acest spectacol muzical, cu accente de cabaret satiric, explorează decadența și dezumanizarea societății contemporane. Un veritabil theatrum mundi, în care se aud vocile multiple și adesea contradictorii ale lumii de azi, toate reunite într-o întrebare esențială: ce înseamnă să fii om? „Opera de trei parale este un musical atipic, un non-musical care comentează ironic și inteligent genul liric și îl pune în relație cu alte forme – liedul, cabaretul. Este un spectacol care nu respectă nicio rețetă clasică a musicalului în sensul consacrat.” — Răzvan Mazilu, regizorul spectacolului
Marți, 1 iulie – Premieră la Brașov „Billy Șchiopul” de Martin McDonagh
Spectacol în competiție, prezentat de Teatrul de Comedie București
Regia: Vlad Massaci
Din distribuție: Emilia Popescu, Dorina Chiriac, Sandu Pop, Anghel Damian, Marius Florea Vizante
Un text cu umor negru și profunzime emoțională, „Billy Șchiopul” (The Cripple of Inishmaan) ne poartă într-o comunitate izolată, unde cruzimea și afecțiunea coexistă într-un amestec tulburător. Este o comedie amară despre supraviețuire, aparențe și fragilitatea umană, în care sentimentalismul este privit ca o slăbiciune. „Poate că unii vor spune că e prea multă cruzime în textul lui Martin McDonagh, Billy Șchiopul, dar eu cred că e și multă iubire în această cruzime. E o comedie neagră pentru că ne arată o lume aflată la capătul lumii, unde supraviețuirea este scopul principal, iar sentimentalismul – o slăbiciune. Suprapunerea de cruzime și iubire este și sursa umorului. E o lume irlandeză, dar și românească, în care oamenii fac ce știu ei mai bine: haz de necaz.” — Vlad Massaci, regizorul spectacolului
Miercuri, 2 iulie – Premieră la Brașov „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare
Spectacol în competiție, prezentat de Teatrul de Comedie București Regia: Alexandru Dabija
Din distribuție: Emilia Popescu, Angel Popescu, Dorina Chiriac, Alin Florea, Dan Rădulescu, Andreea Samson
Un Shakespeare revizitat cu inteligență și vervă, în viziunea inconfundabilă a lui Alexandru Dabija. „Visul unei nopți de vară” devine o explorare jucăușă și seducătoare a granițelor dintre realitate și fantezie, dragoste și confuzie. Alexandru Dabija urzește un spectacol modern și plin de energie, în care umorul și imaginația ne călăuzesc printre încurcatele fire ale unei povești clasice. Totul nu este decât un vis, pare să ne sugereze Shakespeare. Sau nu? Și dacă este un vis, atunci cine pe cine visează?
Joi, 3 iulie – Premieră la Brașov „Obiceiuri necurate” de Tom Smith
Spectacol în competiție, prezentat de Teatrul Bulandra București Regia: Mihai Constantin
Din distribuție: Andrei Huțuleac, Silvana Negruţiu, Veronica Vârlan, Matei Constantin, Andreea Mateiu
O comedie spumoasă, construită ca o farsă în cel mai pur stil shakespearian, „Obiceiuri necurate” aduce în prim-plan un univers monahal distorsionat, în care ipocrizia este demascată printr-o succesiune de situații tragi-comice, uneori absurde. Spectacolul nu are conotații teologice, ci explorează cu umor și empatie latura profund umană a celor care își dedică viața Bisericii, oferind un mesaj cald, optimist și universal.
Vineri, 4 iulie – Premieră la Brașov „La doi pași de Mullingar” de John Patrick Shanley
Spectacol în competiție, prezentat de Teatrul Nottara București
Regia: Cristi Juncu Din distribuție: Andi Vasluianu, Cerasela Iosifescu, Ion Haiduc și Victoria Cociaș
Povestea se petrece în Irlanda zilelor noastre, în satul Killukan, aflat la 15 kilometri de Mullingar – un loc prozaic, care nu este celebru pentru nimic. Se află chiar la doi pași de viață… Tony este un bătrân de aproximativ 70 de ani, care trăiește cu fiul său, Anthony, trecut de 40, iar în vecinătatea lor viețuiesc Aoife și fiica sa, Rosemary. Ca orice poveste irlandeză adevărată, firul epic se leagă de problema moștenirii proprietăților, după moartea părinților. Rosemary este sfâșiată între iubirea pe care i-o poartă lui Anthony și disperarea existențială care o macină. El este stângaci, rupt de toate și nu știe nimic despre sentimentele ei. Într-un final, personajele reușesc să vorbească despre lucrurile cu adevărat importante. „Zilele însorite nu trebuie irosite, pentru că nu sunt multe – crede Rosemary, protagonista spectacolului nostru. Așa că îl invită pe Anthony la o plimbare. Deși cred, ca și Rosemary, că zilele senine nu trebuie irosite, eu, regizorul spectacolului nostru, n-am să vă invit la o plimbare, ci la teatru. Pentru că povești de dragoste precum cea dintre Anthony și Rosemary nu sunt multe.” — Cristi Juncu, regizor
Sâmbătă, 5 iulie – Premieră absolută la Brașov „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian
Spectacol în competiție, prezentat de Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
Regia: Florin Coșuleț
Ultimul spectacol din competiție este Steaua fără nume, de Mihail Sebastian, în regia lui Florin Coșuleț, prezentat de Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. „Steaua fără nume” este o poveste imaginată și pusă pe hârtie de Mihail Sebastian înainte de apusul destinului său nedrept, dar și la finalul unei epoci extraordinare pentru literatura și cultura românească – perioada interbelică. Piesa este scrisă într-o cheie predominant comică, dar atinge cu finețe teme majore ale umanității. Rețeta poveștii? Simplă, dar profund umană: O stea. O iubire. O gară.
Duminică, 6 iulie – Premieră la Brașov „Moarte la Teatrul de Revistă”
Spectacol în afara competiției, prezentat de Teatrul „Stela Popescu” București
Un spectacol de Gabriel Sandu
Coregrafie: Andrea Gavriliu Teatru, muzică, dans, sânge și sclipici.
Moarte la Teatrul de Revistă prezintă lupta unui mic teatru de varieté aflat pe marginea prăpastiei. Sub spectrul iminent al închiderii, directoarea teatrului face un gest disperat: aduce un regizor tânăr, cunoscut pentru viziunea sa modernă, să creeze un spectacol menit să readucă publicul în sală și să salveze instituția. Spectacolul îmbină teatrul dramatic cu elemente de varieté contemporan – muzică, dans și proiecții video – într-o poveste care creează o punte între trecutul plin de strălucire și viitorul incert al acestui gen artistic aparte, explorând, deopotrivă critic și admirativ, declinul unui stil odinioară glorios. Biletele pentru toate spectacolele au fost puse în vânzare pe biletebrasov.ro.
Conform tradiției, juriul secțiunii de teatru este alcătuit din trei profesioniști cu expertiză în arta dramaturgică: Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Alina Epângeac (critic de teatru) și Doru Mareș (critic de teatru), care vor acorda cele cinci premii ale festivalului: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie și Premiul juriului.
Alte două locații se alătură festivalului Săptămâna Comediei: Centrul Cultural Apollonia Modern și Cartier Coresi.
Secțiunea de film se va desfășura la Centrul Cultural Apollonia Modern, în perioada 30 iunie – 6 iulie. Programul va include 11 comedii, toate cu intrarea gratuită, având ca temă Orașul și fiind grupate sub denumirea „Urban Comedy”, cu titluri precum High Fidelity (2000), Breakfast at Tiffany’s (1961), La Dolce Vita (1960) sau animațiile Zootopia (2016) și Ratatouille (2007).
Săptămâna Comediei ajunge și în acest an în Cartierul Coresi, unde vor fi programate o serie de spectacole în aer liber și multe surprize pentru cei mai mici dintre locuitori, în perioada 4–6 iulie.
Programul festivalului este disponibil pe saptamanacomediei.ro, iar biletele pentru spectacolele de teatru pot fi achiziționate de pe biletebrasov.ro.