Coachingul este un proces de introspecție pe care îl faci alături de un profesionist care știe să te asculte detașat de propriile păreri și judecăți și, apoi, îți pune acele întrebări potrivite care te vor ajuta să vezi lucrurile și din alte perspective.
Nu este despre a primi sfaturi sau soluții magice. Nu este nici terapie, nici mentoring. Este un proces de explorare ghidată, care te ajută să vezi clar cine ești, ce vrei, ce resurse ai la dispoziție și cum poți ajunge acolo unde îți dorești.
Prin întrebări potrivite, reflecție și susținere, un coach te ajută să:
- îți clarifici obiectivele,
- îți înțelegi blocajele, dinamicile din relații, felul în care te poziționezi în diverse situații și în problemele tale
- îți găsești propriile răspunsuri și soluții.
Coachingul aduce claritate, responsabilitate și progres real, dar, mai ales, te ajută să-ți accesezi resursele interioare pe care poate până atunci nu le vedeai.
Hai să vedem ce se poate obține concret cu ajutorul coachingului. Vă povestesc două experiențe din lucrul direct cu clienții mei, ca să vă faceți o idee și să vă dați seama dacă v-ar fi și vouă de folos.
Nicoleta, antreprenoare – „M-a ajutat enorm să îmi clarific obiectivele, să îmi dezvolt încrederea în mine, să fiu mai focusată pe ce este important și să fac pași concreți către succes. Fiecare sesiune a fost motivantă, bine structurată, plină de informații valoroase, care m-au ajutat să depășesc blocajele și să mă organizez mai bine pentru a-mi atinge potențialul maxim.”
Nicoleta este antreprenoare. Avea multe idei, mult entuziasm, dar simțea că timpul nu-i ajunge niciodată și că mereu lasă lucrurile neterminate, că se apucă de altceva și că nu obține rezultatele dorite. Avea rezultatele vag în minte, dar nu și o listă de obiective și un plan de acțiune, fără de care nu știi ce ai de făcut în fiecare zi.
În coaching, am lucrat pe setarea și clarificarea obiectivelor și crearea unui plan realist, dar care să o motiveze, să îi placă și, foarte important, să i se potrivească.A început să folosească o agendă zilnică adaptată ritmului și stilului ei, am explorat metode prin care să-și păstreze focusul și motivația. Nu a fost despre „mai multă disciplină”, ci despre a înțelege de ce sabota uneori ceea ce își propunea și cum putea găsi modalități și resurse care să o ajute să se țină de treabă.
Un aspect important pe care l-a conștientizat a fost modul în care își sabota succesul prin ceea ce gândea despre ea, prin obiceiurile pe care le avea și prin energia din care făcea lucrurile.
După câteva săptămâni, Nicoleta își urmarea obiectivele cu mai multă ușurință, termina ce își propunea zilnic și avea mai multă claritate asupra priorităților. Coachingul a fost pentru ea un spațiu în care să se organizeze, să își creeze o structură potrivită, dar și de încredere. A ajutat-o să observe ce comportamente o susțin și care nu și i-a oferit și curaj să vadă lucrurile și din altă perspectivă.
Alina, lider de echipă – „Vreau să fie autonomi, dar îmi cer mereu aprobarea”
Cu a doua clientă, liderul unei echipe, provocarea era alta: simțea că echipa este foarte dependentă de ea. Nimic nu se mișca fără aprobarea ei, iar acest lucru devenea obositor și frustrant, iar ea nu avea timp pentru a-și termina propriile sarcini la timp, cu atât mai puțin să lucreze la proiecte de optimizare a proceselor și creșterea performanței.
În procesul de coaching, am explorat dinamica relației ei cu echipa. A descoperit că, de fapt, ea era cea care, din dorința de control și perfecționism, verifica fiecare detaliu, oferea mereu soluțiile și răspunsurile și nu le lăsa spațiu să gândească sau să acționeze singuri.
Această conștientizare a fost transformatoare și i-a adus și multe soluții pe care le-a pus în practică.
A început să pună mai des întrebări deschise în loc să dea indicații și să lase mai mult spațiu pentru ca ei să răspundă. A început să creeze contexte prin care să îi împuternicească și să ofere feedback orientat spre învățare și validare că ceea ce fac fac bine. În timp, relația cu echipa s-a schimbat radical, iar ea a recâștigat timp, energie și încredere în potențialul oamenilor ei. Și-a dat seama că nu le era de folos pe termen lung ca ea să le facă treaba pentru că în acest fel le lua lor puterea personală și ei nu se mai dezvoltau. Nici ei nu îi era de folos, pentru că nu avea timp să își dezvolte abilități de leadership și să crească în rolul ei, iar oboseala începea să își spună cuvântul.
Când facem noi în locul celorlalți treaba lor, nu îi ajutăm, ci le creăm un „handicap” profesional: ei devin dependenți de noi și noi indispensabili.
Coachingul creează acest spațiu de clarificare, înțelegere și transformare. Când ai înțeles care este dinamica în problema/situația ta și ți-ai dat voie să vezi lucrurile și din altă perspectivă, apar și soluțiile și rezolvarea.
Nu este despre a deveni „altcineva”, ci despre a-ți activa resursele, a te vedea cu mai multă obiectivitate și blândețe și a face pași concreți către ceea ce îți dorești. Coachingul este pentru cei care își doresc mai mult de la viața lor, înțelegând profund ce vor și cum pot ajunge acolo. Este pentru oamenii care vor să reflecteze asupra propriilor gânduri, care sunt dispuși să își asume responsabilitatea pentru ceea ce trăiesc și care sunt hotărâți să își transforme visul în realitate.
Foto: Freepik