Propunerea Simonei Herb a fost directă și cu impact: „Hai să vorbim despre sex și intimitate. Sunt o parte importantă din relație și oamenii nu prea discută deschis pe tema asta”. Zis și făcut! Așa s-a născut episodul de Magic People care face lumină în această zonă care încă ne fâstâcește, inclusiv când o discutăm - sau nu! - acasă, cu jumătățile noastre.
Simona Herb spune că, deși sexualitatea nu este principalul ingredient al unei relații de cuplu sănătoase, are puterea să apropie și să reconecteze partenerii. Acesta este sensul ei pe termen lung, după ce „fluturii în stomac” s-au mai potolit și după ce am bifat capitolul „copii”.
Și totuși, în multe cupluri longevive, partenerii observă că viața sexuală nu mai are elanul de la început. Simona spune că e absolut firesc: „Atracția spontană e tipică tinereții. Apare și în relațiile mature, însă mai rar. În acest moment al vieții noastre, avem mai degrabă de-a face cu atracție responsivă: creăm un context la care răspundem și căutăm să nu mai privim intimitatea ca fiind obligatoriu sinonimă cu sexul. În situația în care acesta nu mai este posibil din varii motive, putem să compensăm cu altele și să nu ne mai lăsăm presați de performanță!”
Comunicarea deschisă rămâne importantă și când ne referim la intimitate. „<<Lasă-mă-n pace!>> sau <<Tu nu vrei niciodată!>> nu e un dialog, sunt doar acuzații care duc la ceartă”, spune Simona Herb. Ca să putem aborda subiectul sexului în cuplu, avem nevoie, în primul rând, să ne simțim în siguranță. Simona spune că a observat în cadrul sesiunilor de terapie de cuplu că problemele de intimitate apar de la vârste tot mai mici: „Oamenii au probleme cu fertilitatea, iar senzualitatea nu prea mai are loc când lucrurile se întâmplă programat, apar certuri, neajunsuri, observ tot mai mult stres. Intimitatea este, pe termen lung, o ilustrare a comunicării din viața de zi cu zi. Dacă partenerii comunică bine, au și o viață sexuală satisfăcătoare”.
Diferențe de gen în abordarea sexualității există, însă din punct de vedere emoțional suntem foarte asemănători. Sexul înseamnă conectare, mai ales pentru bărbați. Femeile, de pe altă parte, au nevoie de mai mult timp și de un cadru pregătitor.
Simona spune că „ne doare capul” atât de des pentru că bărbații uită că femeia are nevoie să se simtă văzută, înțeleasă și apreciată. Pe de altă parte, „bărbatul nu e un neanderthalian care vrea doar sex! Are nevoie să aparțină, să fie valorizat. Însă aș vrea să renunțăm la idei precum <<femeile trebuie să performeze sexual ca să-și țină bărbatul acasă>> sau <<ești bărbat adevărat doar dacă faci performanță în pat>>. Sunt credințe care ne fac rău. Vă propun să desfacem ce am învățat și nu ni se mai potrivește, asta schimbă lucrurile”.
Până la urmă, de iubire avem nevoie cu toții, bărbați și femei. Iar iubirea e o ființă vie, care trebuie îngrijită, hrănită și întreținută. Merită!