Make Life Magic

Hobby-uri + copil = LOVE

Copiii sunt campioni la hobby-uri noi, însă și la viteza cu care se plictisesc de ele.

Avem în casă, pe hol, un dulap cu lucruri sezoniere: iarna, costume de baie, șlapi și pălării, vara înghesuim acolo mănuși, căciuli și fulare. Tot acolo, în acel dulap, mai avem o cutie cu tot felul de articole de sport și instrumente muzicale care, la un moment dat, au reprezentat cel mai arzător vis al fiului nostru.

Sunt convinsă că puțini părinți scapă, pe lumea asta, fără să investească sume importante, dar și o grămadă de timp, în hobby-urile copilului. Ne dorim să-și facă o idee despre lume, iar activitățile pe care le fac copiii noștri îi ajută, de altfel, să înțeleagă multe lucruri pe care, altfel, le-ar desluși mai greu.

Află la ce au talent

Sincer vorbind, pentru noi, părinții, cam orice face copilul nostru pare fabulos. Și, într-un fel subiectiv, chiar e. De exemplu, băiatul meu are un talent ieșit din comun la înot. Simte apa, simte firesc mișcările, a participat la competiții etc. În schimb, pe la 10 ani, a vrut la fotbal. 

Era o agonie să-l vedem pe teren. Când venea mingea spre el, prima reacție era să se ferească. Ne-a fost repede limpede că nu-l creșteam pe Beckham 2. Inițial, nu înțelegea de ce nu se integrează ca-n echipa de la înot, de ce copiii ceilalți evită să-i paseze mingea. Apoi, încet, încet și-a cam dat seama, singur, că fotbalul nu e punctul lui forte. Când ne-a spus că nu mai vrea, am răsuflat ușurați. 

Învață că e în regulă să se răzgândească

După cum spuneam mai sus, un copil care cere să se înscrie la pictură, cel mai probabil crede că are talent. Datorită desenelor care stau agățate pe frigider, acasă, dar și datorită entuziasmului părintesc. Odată ajuns la un curs de desen cu un profesor priceput, copilul poate să își dea seama că desenul înseamnă și mult studiu, că există și alți copii talentați sau mai talentați și atunci s-ar putea să nu mai dorească să meargă la pictură. 

Rolul nostru e să acceptăm că un copil are drept de decizie asupra felului în care își folosește timpul liber. Iar dacă avem noroc să realizeze ei singuri că nu au talent la ceva și că ar prefera să încerce altceva, ajunge să fim acolo pentru ei. Să te răzgândești chiar nu e sfârșitul lumii! Ba dimpotrivă, e începutul unui drum mai potrivit.

Prind curaj să învețe lucruri noi

E întotdeauna greu să începi ceva nou. Chiar dacă te entuziasmează subiectul, a te înscrie la un curs nou înseamnă să interacționezi cu oameni noi, să te integrezi, să îți asumi încercările nereușite. E greu și când ești mare. Dar un copil care își face curaj și descoperă că lumea e cât de mare și de frumoasă îi dă el voie să fie va deveni un adult cu un milion de posibilități și de oportunități.

Ponturi pentru părinți

1. Din proprie experiență, e util să stabiliți de comun acord cu copilul o perioadă de probă: de exemplu, dacă plătiți un abonament pe o lună, să se țină de treabă acea lună. Nu renunțăm la primul hop, ne asumăm responsabilitatea deciziei, însă nici nu ne încăpățânăm să rămâne pe un drum care nu ne aduce bucurie. O lună, două ar trebui să fie de-ajuns să-și facă o impresie.

2. Nu investim, din start, în cele mai scumpe lucruri. Alegem obiecte cu preț mic sau mediu ori le cumpărăm second hand, când se poate. Vom investi în ceva mai de calitate în momentul în care copilul e sigur că vrea să continue cu respectiva pasiune, fie că e vorba despre pictură, balet, înot, fotbal etc.

3. Ne păstrăm capul pe umeri. Orice activitate vine cu beneficiile ei. De exemplu, activitățile artistice, cum ar fi desenul sau cântatul la un instrument muzical, îmbunătățesc creativitatea și autoexprimarea. Sporturile și activitățile fizice promovează sănătatea fizică, lucrul în echipă și disciplina. Hobby-urile precum șahul sau programarea stimulează abilitățile cognitive și gândirea critică. Încurajați copiii, dar nu cedați ispitei de a trece la nivelul următor la prima invitație. 

E o mare diferență între orele de înot de dragul înotului și antrenamentele intensive pentru performanță. 

Aveți răbdare, gândiți-vă serios dacă puteți susține ritmul, dacă vă permiteți din punct de vedere financiar, ca timp și dacă sunteți convinși că și copilul este pregătit pentru acest tip de efort. Dacă nu ies socotelile, păstrați în minte faptul că un hobby poate rămâne un hobby! 

Foto: Pexels