Magic News

„Libertate” - O perspectivă asupra Revoluției din 1989 care pune pe gânduri

Pe 6 octombrie, cinematografele din întreaga țară vor găzdui premiera unui film captivant, care atrage atenţia asupra unei povești mai puțin cunoscute a Revoluției Române.

„Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu și scris de acesta alături de Cecilia Ștefănescu, dezvăluie o perspectivă emoționantă și realistă asupra unui episod tragic din istoria recentă a României. Filmul se inspiră din evenimentele reale petrecute în Sibiu în decembrie 1989, în mijlocul haosului și agitației Revoluției.

Acesta urmărește o unitate de miliție care devine ținta unui asalt violent, evoluând într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. În mijlocul acestei spirale de violență și confuzie, un căpitan de miliție este capturat și acuzat de terorism. Ideea filmului a venit de la producătoarea Oana Giurgiu, care a realizat că acest episod reprezintă un punct de pornire excelent pentru a explora evenimentele și consecințele Revoluției. „Libertate” nu se limitează însă doar la fapte reale; el adaugă straturi ficționale pentru a crea o poveste profundă și provocatoare.

Regizorul Tudor Giurgiu și echipa sa au reușit să creeze, prin filmări realizate în locații multiple, din Brăila, București și Sibiu, atmosfera autentică a acelor zile tulburi, în care oamenii erau copleșiți de resentimente, frică și confuzie. „Libertate” a avut premiera națională la TIFF, câștigând Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program.

Continuarea AICI