Make Life Magic

Canapeaua ROZ: locul unde afli tot ce trebuie să știi despre cancerul de sân și metodele de prevenție care salvează vieți

2 din 10 paciente diagnosticate cu cancer mamar au sub 49 de ani. Dintre acestea, un sfert au mai puțin de 39 de ani.

La fiecare 20 de femei diagnosticare cu cancer la sân, una dintre paciente nu a împlinit încă 39 de ani. Cele mai multe cazuri de cancer mamar - puțin peste 28% - se înregistrează în categoria de vârstă 60-69 de ani, urmată de femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani (24%). Sunt concluziile unei analize realizate pe un număr de peste 3.000 de paciente ale unei clinici private din România, în ultimii 5 ani.

Sub motto-ul “El nu alege. TU, DA!”, Asociației R.O.Z. ne invită și anul acesta pe Canapeaua ROZ, să discutăm, împreună cu medici, pacienți, psihologi și alți specialiști despre „ce știm și ce nu știm despre cancerul la sân”. „Cancerul mamar la vârste diagnosticat tot mai frecvent înainte de 40 de ani este o realitate care îngrijorează specialiștii din întreaga lume. Recunoașterea timpurie a semnelor și a modalităților de diagnosticare precoce, precum și accesul la informații adecvate pot transforma o luptă aparent insurmontabilă într-o călătorie spre vindecare. Este responsabilitatea noastră ca societate să ne asigurăm că fiecare femeie, indiferent de vârstă, are instrumentele necesare pentru a face față acestei provocări”, spune Delia Grigoroiu, fondator al Asociației R.O.Z și supraviețuitoare a cancerului la sân.


Aflat la cea de a doua ediție, evenimentul ce are drept scop o discuție deschisă, într-un spațiu public, despre prevenirea, diagnosticarea și lupta împotriva cancerului mamar, este organizat în perioada 27 - 29 septembrie, în incinta ParkLake Shopping Center, în intervalul 16:30 - 18:30. Spațiul dedicat din centrul comercial se va transforma într-un spațiu ROZ, deschis pentru pacienți, medici, jurnaliști sau oameni care nu s-au confruntat niciodată cu un diagnostic oncologic. Regăsești agenda evenimentului aici.

„Într-o lume în continuă evoluție, este esențial să punem accent pe educarea tinerei generații despre riscurile cancerului mamar. Este mai mult decât o misiune medicală, este un apel la protejarea viitorului și a speranțelor fiecărei femei. Prin informare și detectare precoce, putem transforma teama în putere și incertitudinea în înțelegere. Anul acesta, punem la dispoziția participanților un ghid simplu și ușor de înțeles despre screeningul pe categorii de vârstă, acesta fiind și subiectul primei zile de discuții pe Canapeaua ROZ”, afirmă Alina Comănescu, fondator al Asociației „Sănătate pentru Comunitate” și navigator de pacienți.

La nivel mondial, cancerul la sân este al doilea cel mai frecvent cancer și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, reprezentând 685.000 de decese în întreaga lume, în anul 2020, potrivit datelor prezentate în lucrarea „What Is Known about Breast Cancer in Young Women?” (autori Jie Wei Zhu, Parsa Charkhchi, Shadia Adekunte and Mohammad R. Akbari). Aceeași sursă analizează faptul că, la nivel global, cancerul de sân este responsabil pentru unu din patru cazuri de cancer și unu din șase decese prin cancer la femei. Deși este diagnosticat mai frecvent la femeile în vârstă de 50 de ani sau mai mult, incidența cancerului de sân la femeile mai tinere este în creștere. În prezent, este a doua cauză de mortalitate cauzată de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 0 și 39 de ani la nivel mondial, cu 44.800 de decese pe an.

„A confrunta ideea de cancer mamar la o vârstă fragedă poate fi copleșitor și înfricoșător. Cu toate acestea, datorită resurselor adecvate și a sprijinului comunității, nicio femeie nu trebuie să parcurgă această luptă singură. Detectarea precoce nu este doar o procedură medicală; este un angajament față de speranță, reziliență și posibilitatea unui viitor luminos. Pe lângă recomandări și sfaturi venite de la specialiști în domeniu cu privire la screening, tratament și viața după cancer, anul acesta oferim participantelor, atât celor care ne urmăresc online, cât și celor care aleg să vină alături de noi în ParkLake, douăzeci de ecografii mamare”, completează Cătălina Dinu, fondator al Asociației „Împreună pentru Viață” și supraviețuitoare.

Canapeaua ROZ este un proiect realizat de Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet), Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Asociația „Împreună pentru Viață”.