Deși toată lumea iubește un film biografic bun despre o figură admirabilă din istoria umanității, există ceva unic și atrăgător într-un film care înfățișează viața și opera unui individ mai controversat, precum senzația recentă din cinematografe cu Cillian Murphy, filmul Oppenheimer. În general aceste scenarii înfățișează printr-un amplu proces de documentare toate nuanțele și straturile subiectului lor și ai oamenilor pe care îi examinează. Personajele complexe din punct de vedere moral sunt întotdeauna interesante și, dacă se bazează pe o persoană reală, cu atât mai mult. Iată unele dintre cele mai bune filme biografice despre figuri controversate din istorie pe care dacă le-ai ratat, probabil e un moment bun să le dai o șansă:
11. „Spencer” (2021)
O producție de tip dramă biografică, despre Prințesa Diana, așa cum nu te-ai aștepta. Filmul portretizează atât starea de spirit și personalitatea Dianei, cât și monarhia britanică, în universul fascinant pe care-l construiește cu atenție Spencer. Prințesa Diana e jucată de Kristen Stewart și filmul este o dramă de nota 10.
Incredibilul debut regizoral al lui Patty Jenkins și filmul care i-a adus lui Charlize Theron un premiu Oscar, Monster se bazează pe viața lui Aileen Wuornos, o prostituată care a devenit un criminal în serie periculos. Filmul o tratează ca pe un suflet torturat cu un trecut întunecat și abuziv, la fel de capabil de iubire și conexiune pe cât e de hotărâtă de a provoca o durere extraordinară. Lucrul care vinde cu adevărat acest film este performanța actriței Charlize Theron, fără îndoială una dintre cele mai bune din cariera ei.
Maestrul filmelor conduse de oameni complicați din punct de vedere moral, Martin Scorsese, a demonstrat că acest talent nu se limitează la figuri fictive. În studiul său foarte apreciat de personaje, The Wolf of Wall Street, el spune povestea lui Jordan Belfort, de la ascensiunea sa ca agent de bursă foarte bogat până la căderea sa încărcată de corupție. Filmul reușește să facă din Belfort un personaj surprinzător de simpatic, fără să deranjeze atunci când își descrie crimele oribile și acțiunile deplorabile din punct de vedere moral, culminând cu un final pe cât de amuzant, pe atât de tragic.
Continuarea AICI