Știați că ne punem mai prejos decât ne punem telefoanele mobile? Să mă explic: când bateria telefonului scade sub 20%, îl punem la încărcat imediat. Dacă nu avem o priză la îndemână, de cele mai multe ori avem o baterie externă în geantă sau în rucsac.
Dar când suntem noi obosiți și epuizați, în loc să ne oprim și să „ne punem la încărcat”, tragem de noi și de ultimele noastre resurse, de parcă am pune mai puțin preț pe sănătatea noastră fizică și mintală decât punem pe sănătatea unui banal telefon mobil.
O cafea în plus nu înseamnă că ne-am pus bateriile la încărcat. Dimpotrivă!
Sigur, o cafea ne va ajuta să fim mai concentrați, mai productivi și ne va menține pe linia de plutire la muncă, însă este o falsă soluție la o problemă cât se poate de reală. Singurul mod în care ne putem încărca bateriile de-adevăratelea este somnul. Atunci reușește creierul nostru să facă un fel de curățenie generală, iar corpul își poate duce la bun sfârșit misiunea de a se regenera și a funcționa cum trebuie.
Cum ar fi, așadar, să ne tratăm corpul cu același respect pe care îl acordăm telefoanelor noastre mobile și să ne încărcăm bateriile atunci când avem nevoie de asta?
Să începem cu modul în care ne bucurăm de o zi liberă, ca să ne simțim cu adevărat odihniți. În loc să ne apucăm de curățenie (nici nu se cuvine, dacă avem de-a face cu o sărbătoare), de gătit sau de rezolvat tot felul de restanțe, ce-ar fi să ne luăm timp liber pentru noi înșine și pentru care ne hrănesc mintea și sufletul?
Iată cum să îți planifici o zi liberă perfectă!
Începe dimineața cu o meditație, yoga sau o plimbare în proximitate. Este important să îți începi ziua cu o atitudine pozitivă și relaxată, astfel încât să fii pregătit pentru tot ceea ce urmează. Meditația te poate ajuta să te concentrezi și să îți clarifici gândurile, în timp ce yoga poate îmbunătăți flexibilitatea și tonusul muscular. O plimbare în jurul casei și o cafea băută la o terasă din apropiere vor da semnalul că e o zi specială.
Petrece timp cu oameni dragi. Socializarea este esențială pentru sănătatea noastră mintală, ne oferă oportunitatea de a ne conecta cu alții și de a ne simți parte a unei comunități. Interacțiunea socială reduce nivelul de stres și poate îmbunătăți starea de spirit, crește încrederea în sine, îmbunătățește abilitățile de comunicare și diminuează anxietatea. Ieșiți pe un teren neutru: astfel, nimeni nu va simți pe umeri presiunea de a fi gazdă. Dacă preferați să vă vedeți, totuși, acasă, puneți la cale un sistem comod: fiecare invitat aduce ceva bun de mâncare!
Citește o carte bună: cititul este o activitate minunată pentru a-ți hrăni mintea și pentru a te relaxa. Alege o carte care te pasionează și lasă-te prins în poveste. Dacă preferi să fii în aer liber, mergi într-un parc și găsește un loc liniștit pentru a citi. Lasă mașina acasă și mergi pe jos: plimbările sunt un exercițiu excelent pentru a-ți elibera mintea și pentru a te încărca cu energie. Alege un traseu frumos, umbrit și antrenează-ți ochii să privească cu adevărat natura, cerul, ceilalți oameni, păsările: orice îți atrage atenția și te bucură!
Pe final de zi, dacă vei avea sentimentul că ai făcut ceva bun pentru tine, îți promit că te vei întoarce la treabă cu mai mult entuziasm și cu mai puțină frustrare. Bateriile încărcate au acest efect asupra stării noastre de spirit!
Foto: Pexels