Make Life Magic

Femeile își amintesc mai bine ce au visat

De ce există mai multe șanse ca ea să-ți arunce priviri acuzatoare și suspicioase pe deasupra ceștii de cafea la micul dejun?

Abia v-ați trezit și deja simți o tensiune în aer. Ai vrut să o iei în brațe, dar pare bosumflată. S-a întins după telefonul de pe noptieră și s-a aventurat îmbufnată într-un scroll energic pe Instagram, fără să spună nimic. Habar n-ai dacă ai greșit cu ceva, totuși pare că verdictul ei e „vinovat”. Dar când să greșești? În somn?! Ridici din umeri, dai vina pe lipsa de cofeină, te dai jos din pat și te duci, ca un iubit/soț grijuliu ce ești, să faci cafea. 

Imediat ce ai eliberat camera, ea s-a ridicat în șezut și a început să tasteze ca o adevărată olimpică, în detaliu, tot ce a visat aseară. De altfel, oamenii de știință sunt de partea ei. În urma unui studiu care tratează modul în care diferența de gen influențează capacitatea de rememorare a viselor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile își amintesc mai des  decât bărbații ceea ce visează. 

Chiar dacă specialiștii nu pot oferi o explicație certificată a acestui fenomen, ei au emis o sumă de posibile cauze care să susțină ipoteza, după cum relatează psihologul Seth J. Gillihan.

De regulă, fetele sunt mai încurajate să împărtășească ceea ce au visat. Prin relatarea regulată a viselor, atenția este mutată asupra a ceea ce se trăiește în timpul somnului. Asta ar explica de ce femeile sunt capabile să rememoreze chiar și detalii care tind să se estompeze rapid din memorie în primele momente de după trezire.

În continuare, interesul față de vise, de semnificațiile lor ascunse și de găsirea unui motiv pentru care au avut loc, este mai accentuat în cazul femeilor, decât al bărbaților. Nu se știe totuși clar dacă interesul deja existent determină rememorarea viselor, sau rememorarea frecventă a viselor generează interesul.

Visele depind și de calitatea somnului

Calitatea somnului este un alt aspect care a fost analizat. O altă cercetare înrudită a subliniat că femeile au tendința de a avea un somn mai fragmentat, de o calitate mai scăzută. Totuși, greutatea argumentului este incertă, mai ales că situația nu prezintă un  caracter de obligativitate. 

În ceea ce privește tipul de conținut al viselor, deși ar putea justifica diferențierea pe sexe prin intensitatea emoțională, acest factor nu s-a dovedit semnificativ. Pe de altă parte, subiectivitatea din spatele interpretării unui vis generează un impact mai mare. Pe scurt, cu cât visul este considerat a fi mai important, femeile vor tinde să-l rememoreze mai ușor.

Cum să-ți amintești ce ai visat

Acestea fiind spuse, poate data viitoare o să fii mai curios legat de ceea ce ea a visat, înainte de a face presupuneri. Poate chiar tu ești subiectul unuia dintre visele în urma cărora îți aruncă priviri acuzatoare și suspicioase pe deasupra ceștii de cafea. Iar dacă ți-ai dori să-ți amintești la fel de multe detalii legate de propriile vise, Seth J. Gillihan menționează trei trucuri pe care le-ai putea aplica și tu:

1. Păstrează un jurnal în care să relatezi conținutul visului imediat ce te-ai trezit;

2. Împărtășește-ți visele cu o persoană de încredere și interesată să le asculte (poate chiar ea);

3. Cultivă-ți curiozitatea față de semnificațiile din spatele viselor. Ai fi surprins cât de mult pot vorbi despre tine și despre viața ta din timpul perioadei în care ești treaz. 

Foto: Pexels