Make Life Magic

Liceul Româno-Finlandez din București a sărbătorit Ziua Psihologului

De multe ori, comportamentele, în special cele nedorite, ascund o nevoie acută de comunicare.

De multe ori, comportamentele, în special cele nedorite, ascund o nevoie acută de comunicare. Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de psihologi a Liceului Româno-Finlandez din București, în urma interacțiunilor cu elevii și părinții și care a constituit punctul de plecare al evenimentului „Mic dejun cu psihologul”, cea de a doua ediție, care s-a desfășurat cu ocazia zilei psihologului, sărbătorită anual pe 27 mai. 

Evenimentul s-a concentrat pe tema „Orice comportament înseamnă comunicare” și a urmărit să ajute la crearea unei comunicări fluente între generații, pentru a nu se forma blocaje sau prăpăstii, mult mai greu de gestionat pe măsură ce se acutizează. 

Echipa de psihologi a liceului, formată din șase specialiști, este permanent implicată în evaluarea relațiilor dintre copii, părinți și profesori, corectarea eventualelor probleme și impulsionarea comunicării, pentru stabilirea unui climat propice învățării și dezvoltării emoționale, la orice vârstă. 

„O școală este tot atât de bună pe cât oamenii din ea: părinți, copii, profesori. Sănătatea emoțională este calea către bunăstare!”, a declarat Alina Dumitrache, Director al Liceului Româno-Finlandez. 

În acest an, psihologilor școlii li s-au alăturat specialiști în domeniul sănătății mintale, care au oferit o perspectivă profesională obiectivă, menită să sprijine părinții și copiii în crearea și susținerea unei comunicări sănătoase. 


Yolanda Crețescu  este psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, cu peste 15 ani experiență în consilierea psihoterapeutică pentru adulți, copii, cuplu, familie și în domeniul corporate. Ea a pus în lumină problema luptei de putere dintre părinți și copii, în urma căreia apar copii permanent distrați, neatenți și chiar copii descurajați. În opinia sa, orice comportament are în spate un scop, un mesaj care nu găsește altă cale de a fi comunicat. Părinții care nu mai găsesc calea de comunicare către copiii lor ar trebui să nu piardă niciodată din vedere că, întotdeauna, comunicarea este un canal viu, un debate, nu o bătălie care trebuie câștigată. 

Maria Coman este jurnalist, blogger și de curând licențiată și în psihologie. Între cele două formări, de jurnalist și psiholog, ambele asigurându-i o interacțiune profundă cu oamenii, își continuă călătoria coordonând secțiunea de social a știrilor Antenei 3, dar și cu supra-specializări în terapii și procese de vindecare.  În cadrul evenimentului, Maria a subliniat că este foarte important să ne alegem bătăliile cu grijă în relația cu copiii noștri și să lăsăm loc de negociere doar în lucrurile care nu sunt de fapt atât de importante. De asemenea, este esențial să ne amintim mereu că viața nu este o autostrada cu sens unic și că mereu există cel puțin două laturi ale unei probleme. 

Florența Petrică este psiholog clinician, psihoterapeut în formare și părinte de adolescenți. Ea a subliniat că, în familie, importanța și scopul comunicării converg către o apropiere mai mare și este necesar să gândim că suntem aliați cu copiii noștri, nu că ne luptăm cu ei. Familia este un organism viu, în care toate elementele ar trebui să conveargă spre buna lui funcționare.