Magic News

Radioul Captiv - O emisiune specială pe Magic FM cu Liana şi pe Kiss FM, cu Nico şi Corina, despre violenţa împotriva femeilor

Pe 30 mai, de la ora 22, te invităm să urmăreşti o emisiunea specială - Radioul Captiv, ce se întâmplă live şi simultan pe Kiss cu Nico şi Corina şi pe Magic cu Liana.

Este o iniţiativă realizată în parteneriat cu Asociaţia Anais, cu scopul de a ridica un semnal de alarmă asupra violenţei domestice împotriva femeilor - fenomen care, din păcate, este foarte prezent în România.



În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, conform datelor prezentate de Centrul Filia. 

Date despre violența împotriva femeilor:

• 1 din 4 români acceptă fără probleme ideea că o femeie nu poate ieși în oraș neînsoțită de partener (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022)

• 19% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată după ce a acceptat să meargă acasă la un bărbat (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022)

• iar 12% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată „provocator” (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022)

• în România 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2016)

• 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017).

• în prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 26.000 de fapte de violență domestică. O treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate (IGPR, 2022).

• 445 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 9 ani. În primele șase luni ale anului, 19 femei și fete au fost ucise de un membru al familiei (IGPR, 2022).

• în ultimii 8 ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie (IGPR, 2014-2021)

• în primele 6 luni ale anului 2022 au fost emise 5163 de ordine de protecție împotriva agresorilor domestici. Ca în fiecare an, o treime dintre acestea au fost încălcate. 6 162 de ordine de protecție provizorii au fost emise; 420 dintre acestea au fost încălcate. 707 dintre ordinele de protecție provizorii au fost infirmate de procuror.

• În prima jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o creștere a numărul cazurilor de violență în familie raportate autorităților: 16 272 de fapte de loviri sau alte violențe; 136 de fapte de viol; 114 de fapte de act sexual cu un minor; 193 de fapte de hărțuire; 31 de fapte de omor; 25 de fapte de tentativă de omor;

• numărul cazurilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor în care agresorul este membru al familiei și victima este minoră a crescut cu 59%. În medie au fost înregistrate 38 de infracțiuni de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor pe săptămână, însă în realitate numărul acestor infracțiuni cu victime minore este mult mai mare. În 95% dintre cazurile de viol care au avut loc între membri de familie (raportate la Poliție în primele 6 luni ale anului 2022) victimele sunt femei și fete.

Acestea sunt motivele pentru care Magic FM s-a lăsat capturat de o cauză importantă: violenţa domestică. Dacă şi tu te simţi captivă într-o relaţie abuzivă, rămâi pe Magic FM.

Pe 30 mai, intră LIVE pe Magic FM şi pe Kiss FM şi vezi cum cele două frecvenţe sunt acaparate simultan de o cauză importantă: violenţa domestică.

Dacă eşti într-o relaţie toxică, afli la cine poţi apela. Dacă te-ai hotărât să pleci, îţi spunem care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi şi cum te poate ajuta Asociaţia Anais.

Scopul Asociaţiei Anais este de a preveni și combate violența împotriva femeilor: "Ne dorim să ajutăm victimele să părăsească relațiile toxice în care se află și să le sprijinim prin programe de consiliere psihologică, juridică și socială. Ajută-ne să ajutăm și donează pentru a susține lupta împotriva abuzului familial."