Make Life Magic

Andrei Borțun, CEO The Institute: „Trebuie să dăm la o parte miturile false, să vedem ce e cu adevărat bun și să construim de acolo”

De ce avem nevoie de un oraș frumos și cum îl putem contura împreună.

Andrei Borțun conduce The Institute, echipa care organizează unele dintre cele mai mari și mai longevive festivaluri dedicate industriilor creative de la noi. Romanian Design Week începe pe 12 martie și ne redă un București mai prietenos.

Andrei Borțun s-a născut într-o familie aflată în proximitatea artei și, după ce a terminat liceul Tonitza, împreună cu fratele său geamăn, a studiat Relații Publice, într-o perioadă în care această meserie abia se creiona aici, la noi și care i s-a părut a fi cel mai aproape de ceea ce își dorea să facă.

Romanian Design Week se află la cea de-a unsprezecea ediție și este unul dintre proiectele The Institute. Farmecul festivalului stă în faptul că ne oferă o perspectivă mai veselă și mai vie a orașului în care trăim. 

Designul, în ciuda aurei sale pompoase, este mult mai prezent în viețile noastre decât ne-am imagina la prima vedere. Toate obiectele care ne înconjoară și pe care le folosim sunt rodul unui exercițiu de design. Andrei Borțun explică și de ce este important să avem grijă cum arată mediul în care trăim: ordinea, frumosul ne influențează starea de spirit, așa că ne suntem datori nouă înșine să ne facem viața mai frumoasă.

Industria creativă are, la rândul ei, nevoie de coerență în comunicare și de colaborare pentru a deveni real o industrie. În această direcție, proiectele care aduc împreună creatori sunt un pas esențial. Ceea ce avem de antrenat este încrederea unii în alții, de asemenea, încrederea în Stat, iar poza reală a societății românești este că nu avem încă încredere. Odată ce conștientizăm o stare de fapt, putem porni schimbarea: „Avem nevoie de colaborare, agendă comună și timp”.

Urmărește podcastul Magic People și află mai multe despre Romanian Design Week. 


Cea de-a unsprezecea ediție a Romanian Design Week readuce în programul festivalului expoziția cu call, dedicată celor mai recente proiecte locale de arhitectură și design. RDW Exhibiton are loc în Piața Amzei, în perioada 12 – 28 mai, și este un proiect realizat de Primăria Sectorului 1, împreună cu The Institute.

Astfel, formatul RDW Exhibition va găzdui 162 proiecte de arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design de produs și design vestimentar. Acestora li se alătură 128 proiecte care vor fi prezentate online pe platforma romaniandesignweek.ro, ca parte din arhiva digitală Best Practices, pe care festivalul o începe odată cu ediția 2023 și o va continua anii viitori. Designul RDW Exhibition este semnat de Attila Kim Architects.

Pe lângă RDW Exhibition, alte formate vor completa experiența vizitatorilor în Piața Amzei: Young design powered by Diploma care vine cu perspectiva noii generații de arhitecți și designeri români într-o expoziție multidisciplinară, RDW Social, un context potrivit pentru întâlniri și discuții, RDW Market, care va pune la dispoziția publicului un spațiu de dialog, o galerie de design, dar și o serie de magazine-capsulă, cu obiecte speciale ce vor putea fi admirate și în expoziția RDW și Creative Corner, unde va avea loc expoziția Circular Catalysts, un program de reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug, realizat de British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Ediția Romanian Design Week 2023 identifică și analizează procesele care generează inovație și proiecte cu adevărat remarcabile, creează contextele și pretextele necesare încurajării și promovării lor, gravitând în jurul preocupărilor legate de comunități creative și rolul lor în dezvoltarea orașelor, cu focus pe multidisciplinaritate, colaborare și dialog.

Foto: Mihai Vasilescu