Make Life Magic

Ce simt românii că le face viața mai frumoasă

Un studiu întocmit de CIPRA despre calitatea vieții românilor, realizat în martie, arată că jumătate dintre respondenți consideră că duc o viață bună.

În contextul inflației, poate părea dificil să ne bucurăm de lucrurile care ne aduceau plăcere înainte. Aceste scumpiri au marcat modificări semnificative față de elementele vieții pe care le considerăm prioritare. Și totuși, rapoartele arată că jumătate dintre respondenții noului studiu CIPRA sunt mulțumiți de viața pe care o duc. 


Și, cu toate că alimentația e considerată cel mai important aspect al vieții, nu ne mai bucurăm atât de tare de ce mâncăm. Respondenții o consideră cel mai afectat segment în contextul scumpirilor. Și echilibrul dintre viața personală și cea profesională a fost afectat de scumpiri, probabil pentru că presiunea de a face cât mai mult profit e din ce în ce mai apăsătoare pentru români. 

Eu am privit statisticile ca pe un efect al fluturelui: cu cât suntem mai îngrijorați de prețul alimentelor, cu atât muncim mai mult; cu cât muncim mai mult; cu atât ne odihnim mai prost și așa mai departe. 


Președintele CIPRA, Constantin Bratu, a declarat că i se pare îngrijorător faptul că, pe lista factorilor esențiali pentru o viață bună, starea de spirit nu mai ocupă o poziție la fel de importantă ca acum doi ani. Poate unele dintre motive ar fi procentele în scădere referitoare la odihnă și alimentație. Din păcate, acești factori devin îngrijorări tot mai mari și sunt din ce în ce mai puțini respondenți mulțumiți de calitatea somnului sau de alimentație. 

Magic People: Irina Ciureanu. Despre cum să-ți ții creierul tânăr.

Make Life Magic, 00:39:24

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Marius Lucian, CEO Reveal Marketing Research, a subliniat faptul că în acest moment prioritățile sunt căminul primitor, calitatea somnului și echilibrul emoțional. El a susținut că ierarhia factorilor pentru o viață de calitate nu s-a schimbat în comparație cu 2021, dar valorile au scăzut. Spre exemplu, acum doi ani, starea de spirit era considerată un factor esențial de către 90% dintre respondenți, în timp ce, acum, doar 78% o consideră importantă. Familia și prietenii sunt în fruntea clasamentului, cu un procent de 83% (în scădere față de 2021, când înregistra 90%), iar pe următorul loc se află starea financiară (81% față de 87% în 2021). 

Totuși, 50% dintre români au găsit motive pentru care să considere că duc o viață bună. Principalul motiv de bucurie e căminul. Din studiu reiese că multă lume e mulțumită de locuința lor și de curățenia din casă, că au o viață socială împlinitoare și că se simt în siguranță. 

Pentru mai multe detalii despre studiu, accesați aici pagina CIPRA

Foto: Pexels