Make Life Magic

Până la cer și înapoi: un zbor cât două vieți

Asociația Blondie dă aripi copiilor care trebuie să zboare ca să trăiască.

144 de zboruri medicale organizate de Asociația Blondie în ultimii trei ani au dat o șansă la viață pentru 400 de copii care nu puteau fi tratați în România.

E marți dimineața, 28 martie, încă nu s-a făcut nici 6. Afară e întuneric, beau o cafea la masa din bucătărie și încerc să fac abstracție de inima mea strânsă. Mă gândesc la copii și la avioane. 

Am mai băut cafea așa, cu noaptea-n cap, cu gândul la copii și avioane. Și la destinații: Sharm El Sheikh, Roma, Amsterdam... Începuturi de vacanță. Pentru că noi, cei care uităm cât de norocoși suntem, asociem ideea de copii și avioane cu ideea de vacanță de familie. Cu ce altceva am putea asocia cuvintele astea?

Pentru Asociația Blondie, copil+avion=șansă la viață.

Pentru noi, jurnaliștii care am avut ocazia să fim martorii zborului de pe 28 martie, cu destinația Bergamo, Italia, matematica vieții ne-a pus în fața unei ecuații dureroase și, în același timp, dătătoare de speranță.

Ajungem lângă aeronava Tarom, iar două ambulanțe aduc eroii zborului pus la cale de Asociația Blondie: un bebeluș de două luni, care abia se ițește din landoul plin cu tuburi și echipamente medicale și Medeea, fetița veselă și emoționată de șase ani, cu malformație de cord. Viețile amândurora depind de zborul acesta, menit să-i ducă la spitalul din Milano, unde urmează să fie operați. 

Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, știe exact ce face: organizează lucrurile, comunică din priviri cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul M.S. Curie. Tatăl Medeei zâmbește încurajator, dar n-ai cum să nu vezi amestecul de frică și speranță din ochii lui. Bebelușul de două luni e singur, neînsoțit de niciunul dintre părinți, poveste lungă și tristă. Însă are alături de el echipa medicală și binecuvântările noastre, ale tuturor, care sper să se materializeze în energie bună. Decolăm și, cu fiecare metru câștigat în altitudine, cu fiecare kilometru lăsat în urmă, copiii pe care îi însoțim se apropie mai mult de șansa lor la viață. N-am zburat niciodată cu mai multă emoție și înțeleg ce binecuvântare e să consideri că alăturarea cuvintelor copil și avion are musai legătură cu vacanța.


Medeea, fetița curajoasă de 6 ani

Zborurile Blondie

Peste 400 de persoane cu afecțiuni grave – în marea lor majoritate, copii - au primit în ultimii trei ani șansa de a trăi datorită Asociației Blondie, care a organizat și susținut 144 de zboruri medicale în regim de ambulanță aeriană. În România, în fiecare zi, două persoane află că boala de care suferă nu poate fi tratată în țară. Tratamentul într-o clinică din străinătate este decontat prin formularul E112, dar transportul până acolo, nu. Iar un zbor medical costă între 20 și 30.000 de €, dar poate ajunge și la 50.000 de €. În lipsa unei soluții, pacienții care nu își pot permite costul zborului încearcă, cu riscuri mari, să ajungă la spitalele din afara țării cu zboruri de linie. Însă această variantă implică riscuri enorme pentru pacienții în urgență medicală. 

„Transportăm cele mai grave cazuri medicale - boli rare, boli genetice, afecțiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformații cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi.”, spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.

Date despre zborurile Blondie:

Cel mai mic copil transportat avea 3 zile. 

80% dintre pacienții transportați nu aveau împlinită vârsta de un an.

Blondie a transportat pacienți în 16 țări, la 29 de clinici

A avut o săptămână în care a organizat 6 zboruri

A parcurs 421.200 km, distanța de la Pământ la Lună

A transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina

A plătit peste 3.500.000 euro pentru zborurile din ultimii 3 ani.


„Tarom ne este partener din primul an, ne pune la dispoziție prompt și cu discounturi semnificative avioane mari, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a transporta mai mulți copii la un singur drum, dar și prin oportunitatea de a ne întoarce cu alte cazuri medicale. Probabil 70% din zboruri au fost cu ei și vreau să le mulțumesc pentru ajutor.” spune Adelina Toncean.

Obiectivul Asociației Blondie: achiziția unui avion – ambulanță aeriană

„Cu 1.500.000 € achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune <<Eu zbor sau mor!> >. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România. De pildă, duminică am transportat un copil de 3 ani cu cancer de prostată. Clinica din Paris a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 ani și chiar și așa, tot era un caz prematur.” spune Adelina Toncean.

Ambulanța aeriană preia bolnavi în stare critică și îi transportă de urgență către spitalul pregătit să îi primească, chiar dacă acesta este la o distanță mare. 

Aeronava ambulanță aeriană este ca ambulanța terestră, este dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, are la bord o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, este gratuită - costul de transport pentru pacienți este zero.


Ajunși în aeroportul din Bergamo, ambulanțele italiene așteaptă să preia pacienții „noștri”.

Știu, suntem jurnaliști, teoretic ar trebui să privim obiectiv ce se întâmplă. Dar suntem, de data asta, în primul rând, oameni. Iar copiii care pornesc spre operația care le va da o șansă la viață sunt, un pic, și ai noștri în momentul în care medicii italieni îi preiau. Cel puțin, așa se simte. 

Spre aeronava noastră vin un landou cu un bebeluș acoperit cu o păturică roz și un puști, de mână cu ai lui. Se întorc acasă, ei sunt printre norocoșii care au primit ajutorul medical de care aveau nevoie. 


O privesc pe Adelina. Pentru ea, zborurile Blondie sunt la ordinea zilei. Mă întreb cum o fi să știi că schimbi destine zilnic. Că, după ce ai pierdut enorm, ai învățat să spui, în loc de „La mulți ani”, AJUT. Privesc și medicii tineri care sunt în preajma copiilor, sub îndrumarea lui Cătălin Cîrstoveanu. Dacă noi ne simțim obosiți, oare de unde-și iau ei energia să rămână atenți, calzi și empatici? 

Ziua de azi a fost, pentru noi, una ieșită din comunul zilelor obișnuite din redacție. Pentru Adelina, încă o zi în care a reușit să-și ducă la bun sfârșit misiunea. Pentru copii și pentru părinții lor, șansa ca-ntr-o bună zi, avion+copil să însemne vacanță. 

Pentru toate astea, mulțumim, Cristi!

Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Misiunea noastră este de a reduce mortalitatea și de a crește șansele la viață ale copiilor cu afecțiuni grave în risc social. Totul a pornit de la Cristi, alintat Blondie, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța, pentru care nu s-a mai putut face nimic. Blondie este despre alint. Despre iubirea pe care o dai oricărei vieți, indiferent că este lungă sau nu. Este mâna pe care o ții strâns până la ultima răsuflare. Este despre a nu muri nimeni înainte să afle cum e să fii iubit.

Foto: Asociația Blondie, Ruxandra Rusan