Make Life Magic

Ajutor! Ce facem când nu ne putem scoate din minte o melodie?

Piesele-parazit reprezintă un fenomen natural, dar pe alocuri inconfortabil, pe care cu greu îl putem opri. Deci, cum scăpăm?

În primul rând, e important să înțelegem că e complet normal să ni se blocheze câte o melodie în minte. Mie mi se întâmplă des, pentru că ascult multă muzică și am o memorie auditivă mai bună decât cea vizuală. Înțeleg mai bine și experimentez mai intens lumea prin senzații auditive. Adică, rețin cântece cu ușurință, mă sperii la zgomote puternice, însă imaginile înfricoșătoare nu mă afectează așa tare, pot face o treabă mai bună dacă mi se explică oral ce am de făcut și înțeleg oamenii prin ce sunete sau expresii folosesc în discuții, mai degrabă decât prin expresiile faciale. Dacă te regăsești, înseamnă că ești o persoană auditivă și că, cel mai probabil, și tu ai o problemă mai mare cu piesele-parazit, decât alții. 

Ce fel de piese nu ne dau pace?

Sunt ușor de recunoscut. Au un contur melodic mai rapid și mai simplu, cu refrene repetitive și ușor de reprodus. În ultima vreme, nu am mai putut scăpa de „Wannabe” de Spice Girls, de exemplu. 


În general, sunt hit-uri care, de ani de zile, se tot difuzează, cu care creștem și pe care le-am reținut de la o vârstă fragedă. 


Sau sunt cântece care au un sunet ce se remarcă, specific, pe care dacă îl auzi, recunoști întreaga piesă.


De ce ne cântă creierul în neștire?

Cercetătorii de la Harvard susțin că, în mod normal, la persoanele sănătoase, atunci când ne trezim că nu ne putem opri mintea din a difuza piese, ca un pick-up stricat, e doar un semn de activitate cognitivă spontană. În alte cuvinte, mintea noastră ori are un acces de creativitate, ori, scormonind prin amintiri, observă că nu mai ținem minte continuarea fragmentului din cântec și încearcă, prin repetarea haotică a notelor să își aducă aminte. În plus, atunci când ni se blochează o piesă în cap, la fiecare repetiție, vom „auzi” ceva diferit, poate ne vom concentra pe un instrument sau un ritm anume. Nu vă faceți griji, poate că doar analizăm subconștient muzica pe care o auzim, pentru a o înțelege mai bine. 

Cum scăpăm de piesele-parazit?

Din păcate, sfatul specialiștilor e că ar trebui, pur și simplu să acceptăm piesa-parazit și să lăsăm faptul să se consume natural. Ei descriu ceea ce se numește „proces ironic”, în sensul că, dacă încercăm să ripostăm activ și să forțăm mintea să se elibereze, putem face mai rău. Cu alte cuvinte, dacă ne concentrăm pe a opri melodia, ne concentrăm mai mult pe cântec și ni-l scoatem mai greu din cap.

Cum am zis deja, e posibil ca mintea noastră să vrea să își aducă aminte de continuarea piesei respective. Deci, ar fi util să ascultăm piesa în întregime la căști. Metoda cea mai eficientă pentru mine e să ascult alte cântece. De obicei, dau drumul la un playlist cu mai multe stiluri și genuri de muzică și uit că aveam o piesă care nu îmi mai dădea pace. 

Deci, dacă mintea îți cere muzică, dă-i volum! Vei vedea că vei scăpa de piesa-parazit și te vei bine-dispune imediat. 

Foto: Freepik