Make Life Magic

Verigheta face bine la sănătate

Știinta demonstrează că un „da” spus la momentul potrivit, ne ține în formă bună pe termen lung.

În ciuda glumelor care se fac în pragul unei nunți („s-a terminat viața”, „te-nhami la jug” etc), ba chiar și-n ciuda cântecului „Ia-ți, mireasă, ziua bună”, care este, de fapt, un cântec de jale, căsătoria ne ajută să trăim mai mult și mai bine. Studiile arată că oamenii căsătoriți au un stil de viață mai echilibrat și obiceiuri mai sănătoase decât celibatarii

De ce are căsătoria un efect benefic asupra sănătății 

La prima vedere, e simplu: oamenii căsătoriți funcționează ca o echipă, se ajută reciproc, au un program organizat și trag la aceeași căruță. Însă beneficiile căsătoriei sunt mai subtile. Instituția mariajului le dă partenerilor sentimentul de apartenență, le permite să își creeze un cerc social mai extins și reduce senzația de singurătate. Iar integrarea socială contează enorm pentru cele mai multe ființe umane. Suntem creaturi sociale prin definiție, în consecință funcționăm mai bine atunci când nu ne simțim singuri sau izolați. Cum se traduc toate astea în sănătate? Oamenii căsătoriți au un risc mai mic de hipertensiune și boli de inimă. Mai mult, căsătoria vine la pachet cu risc mai mic de inflamații cronice. Dacă inflamația este un proces pe care corpul nostru îl folosește în anumite procese de vindecare, studiile demonstrează că există o legătură între inflamația cronică și bolile de inimă, cele autoimune sau artrită. 

Nu verigheta este secretul, dar ajută

Apropierea, socializarea și sentimentul de apartenență nu depind, evident, de un certificat de căsătorie. De asemenea, efectul benefic asupra sănătății îl obținem când suntem parte dintr-o relație sănătoasă, funcțională. De exemplu, într-o căsnicie în care apar comportamente care ne afectează negativ, pierdem teren și pe partea de sănătate fizică și mintală. Femeile suferă cel mai mult când se simt singure și lipsite de susținere în mariaj, în timp ce bărbații sunt afectați de critică. La baza acestor tipare de comportament stau cele două tipuri de atașament de care „suferim”: atașamentul anxios la femei (teama de a nu fi părăsite, nevoia de dovezi de iubire) și atașamentul ezitant (tipic bărbatului). Simona Herb, psihoterapeut, explică, însă, că aceste comportamente nu înseamnă absența iubirii autentice, ci doar moduri diferite de comunicare. 

Magic People: Simona Herb. Despre dragoste și cum trăim fericiți până la adânci bătrâneți

Make Life Magic, 00:34:30

Iulia Roșu, medic specialist în dermatologie și estetică medicală. Despre îngrijirea tenului matur.

Make Life Magic, 00:57:26

Matei Stănculescu, psiholog. Despre greșelile pe care le plătim cu sănătatea noastră mintală.

Make Life Magic, 01:02:02

Mirela și Liviu Mihăileanu, fondatorii Asociației Tzuby's Kids. Despre adopție și destine schimbate în bine.

Make Life Magic, 00:44:36

Odată ce reușim să ne înțelegem nevoile și dorințele, reciproc, ne putem bucura de o relație pe termen lung. Angajamentul pe care îl presupune căsătoria face și el parte din magia acestei instituții pe care tindem să nu o mai luăm foarte în serios, după cum arată rata de divorț în România. Odată ce partenerii cuplului își asumă relația ca pe o realitate pe termen lung sau indefinit („până ce moartea ne va despărți”), descoperă o miză comună și luptă pentru aceeași cauză. Chiar dacă nu e întotdeauna simplă, căsnicia reprezintă o garanție că nu vei fi niciodată singur, atât timp cât partenerul tău trăiește. Înveți să crezi în tine, în oameni și în rețeaua de sprijin a familiilor prietene. 

Oamenii căsătoriți trăiesc mai mult

Deși e cert că ne scoatem și peri albi unii altora, statisticile arată că oamenii căsătoriți trăiesc, în medie, cu doi ani mai mult decât oamenii singuri. Unul dintre motive este acela că viața de familie aduce cu sine mai multă organizare: oamenii căsătoriți mănâncă mai sănătos și sunt mai puțin predispuși să fumeze sau să consume alcool în exces.  Femeile sunt principalele responsabile pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, iar bărbații se supun cu mai mult sau mai puțin entuziasm. Pe de altă parte, bărbații conferă soțiilor sentimentul de siguranță și de protecție, chiar dacă fiecare cuplu trece prin perioade dificile, provocări financiare sau neînțelegeri. 

Calitatea unei relații influențează sănătatea partenerilor, însă aceasta se poate evalua doar pe termen lung. O relație de calitate nu înseamnă o relație fără provocări sau hopuri, ci o relație pe care partenerii se străduiesc să o repare când se strică, să o hrănească, să o protejeze și să o construiască de-a lungul timpului. 

În mod interesant, chiar și părțile obositoare ale unei căsnicii au rostul lor benefic: a avea grijă de partener, copii, casă poate deveni obositor. Însă sentimentul că un bărbat sau o femeie este util/ă, iar acțiunile sale îmbunătățesc viața unei alte persoane conferă sens, stimă de sine și poftă de viață. 

Se poate trăi bine și fără verighetă?

Desigur. Calitatea unei relații nu depinde și nu este garantată de un certificat de căsătorie. Și se poate trăi, de asemenea, fără să fii parte dintr-o relație de iubire sau de căsătorie. De fapt, cel mai dificil este să trăiești fără să simți că faci parte dintr-o comunitate. Înconjurat de prieteni, familie largă, colegi de muncă, vecini, implicat în voluntariat sau alte activități care te fac să te simți util comunității, poți trăi o viață lungă, sănătoasă și împlinită. 

Însă o căsătorie reușită vine la pachet cu lucruri bune și sănătoase, pe care le construim de-a lungul unei vieți și care ne conferă sens, direcție și siguranță. Iar actul acela pe care îl semnăm în fața notarului are însemnătatea sa, mai ales dacă îl semnăm, în primul rând, în fața propriei conștiințe și a persoanei iubite.

Foto: Pexels