Magic News

Timișoara și-a inaugurat oficial titlul de Capitala Europeană a Culturii

Conferința de presă pentru deschiderea oficială a „Timișoara Capitala Europeană a Culturii” în prezența Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu a avut loc ieri-dimineață. Vineri, 17 februarie, Piața Unirii a găzduit un impresionant show de deschidere cu accesul gratuit.

După multe amânări și încercări, România are din nou un oraș drept Capitală Culturală a Europei. De data aceasta, Timișoara este orașul căruia i s-a acordat acest titlu, deținut în 2007 și de Sibiu. Ieri a avut loc marea deschidere cu o serie de evenimente culturale, care vor continua pe întreg parcursul anului și care pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului.


Ziua deschiderii a debutat cu o conferință de presă și s-a încheiat cu un show grandios, în Piața Unirii. Din spectacol au făcut parte trupa Implant Pentru Refuz, alături de invitați speciali precum Adrian Despot și Dan Byron. În calitate de gazdă a evenimentului de deschidere, dar și de edil al orașului devenit oficial Capitala Europeană a Culturii, Dominic Fritz a ținut să menționeze că acest titlu vine cu o triplă responsabilitate: față de programul pe care-l implică titulatura, față de valorile UE și față de cetățenii orașului.


„Credem că Timișoara cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj este un exemplu pentru Europa. Prin cultură și prin artă, anul acesta putem spune mai departe, nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est”, a declarat Fritz în conferința de presă.


La eveniment a participat și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. El le-a transmis oamenilor că „prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate” și că acestea sunt „instrumentele care să ducă la binele societății. De la timișoreni la timișoreni, și pentru Europa. La finalul anului, vom avea un șir întreg de evenimente de succes.”

Piața Unirii din Timișoara a fost plină cu mii de spectatori la marea seară de deschidere, pentru care s-a repetat intens zile întregi. Formația Implant Pentru Refuz a fost printre headlinerii evenimentului. Grupul cu o carieră de peste 26 de ani și nouă albume de studio a concertat pe scena din centrul orașului alături de invitați speciali precum Adrian Despot, solistul Vița de Vie, Dan Byron, de la trupa Byron, Dora Gaitanovici, Ovidiu „Bulbuc” Takacs și Ovidiu „Okelari” Vinereanu.


În prezența miilor de oameni, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a primit Premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro. Distincția e acordată orașelor care primesc titlul de Capitală Europeană a Culturii.


Seara a continuat cu multe surprize speciale. Un show de acrobații pe muzică rock, confetti, efecte de lumină și pirotehnie, dar și un concert marca Taraful Caliu au întreținut atmosfera timp de câteva ore în centrul proaspetei Capitale Europene a Culturii.