Make Life Magic

Cartea lunii: „Despre somn”, Matthew Walker

Bookster este platforma virtuală care aduce cărțile mai aproape de oameni și ne oferă acces la titluri de top.

Mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice și somnul. Matthew Walker, autorul cărții „Despre somn”obișnuia să spună că aceștia sunt cei trei piloni ai sănătății noastre. Însă după mai multe cercetări, merge un pas înainte și compară somnul cu fundația pe care sunt așezați ceilalți piloni. 

Cartea „Despre somn”, este susținută de o vastă serie de experimente, însă nu sacrifică un elegat simț al umorului. Walker ne vorbește despre legătura dintre lipsa de somn și bolile cardiovasculare, bazându-se pe studii făcute pe 500.000 de persoane timp de 14 ani. Din cartea lui aflăm cum, de fiecare dată când nu dormim suficient, tensiunea arterială crește. În timp, vasele de sânge se dilată și se uzează, însă ar trebui să diminuăm aceste efecte dormind mai mult.  

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea noastră, somnul este important pentru siguranța celor din jur. Din cartea „Despre somn” aflăm mai multe despre micro-somn (scurte perioade de ațipire) și despre scăderea capacității de reacție și concentrare a unei persoane care a sărit peste o noapte de odihnă.  

Într-un studiu din Australia, au fost observate două grupuri de persoane. În primul grup, participanții au băut alcool până au ajuns la alcoolemia de 0.5g/l. Din punct de vedere legal, ei nu ar fi avut voie să conducă. În schimb, membrii celui de-al doilea grup nu au dormit deloc timp de 19 ore. Ambele grupuri au susținut același test de concentrare și ambele au avut rezultate la fel de joase.  

Matthew ne oferă și câteva sfaturi care pot fi ușor de pus în aplicare. În primul rând, evitarea alcoolului și a nicotinei înainte de culcare, iar apoi găsirea unei rutine de relaxare seara. Cum ar fi să faci o baie fierbinte. Pe de-o parte, corpul și mintea ta vor fi mai relaxate, iar pe de alta, temperatura corpului va scădea ceea ce te va face să te simți somnoros. Acest efect poate fi obținut și prin menținerea unei temperaturi scăzute în dormitor.  

Iar dacă te gândești și tu să citești această carte, nu-ți face griji, spre deosebire de alți autori, Walker nu se va simți ofensat daca vei adormi în timp ce îl citești, chiar din contră.  


„Despre somn”, de Mathew Walker se găsește la Bookster, prima platformă care aduce cărțile mai aproape de oameni și îi inspiră să se dezvolte personal și profesional prin lectură. Din 2013 și până astăzi, Bookster a devenit cel mai iubit beneficiu pentru angajați în peste 1.200 de companii din România cu un scor de +95 puncte pentru indicatorul Net Promoter Score, care arată în ce măsură utilizatorii unui serviciu sunt și promotorii lui. Astfel, în fiecare săptămână, aproape 12.000 de cărți ajung pe birourile angajaților din România. Zi de zi rafturile platformei sunt îmbogățite cu diverse titluri noi, articole, discursuri și interviuri din domenii variate pentru a acoperi cât mai mult din interesele cititorilor. În cadrul unei comunități faine și de încredere, cei peste 95.000 de abonați ai Bookster au acces la cărți de top din lume și se bucură de recomandări personalizate, promptitudine și accesibilitate.