Make Life Magic

Cum îți alegi perechea perfectă de blugi

Blugii sunt una dintre piesele de bază ale garderobei oricărei femei. Și totuși… sunt atât de greu de ales!

Procesul alegerii perechii perfecte de blugi, care să vină bine atât în talie cât și pe coapse și să aibă și lungimea potrivită, poate fi chiar mai greu decât acela al alegerii unui partener de viață!

Și pentru că reprezintă una din piesele de bază ale garderobei, pentru că pot fi purtați în (aproape) orice context și cu orice ocazie, presiunea este cu atât mai mare. Cum ar fi să te simți confortabil toată ziua la birou atunci când stai jos, să nu trebuiască să deschizi nasturele de sus atunci când participi la o masă mai consistentă în familie sau să aibă lungimea perfectă pentru înălțimea ta? 

Poate părea un vis frumos, însă eu cred că următoarele tips&tricks te vor ajuta să fii cu un pas mai aproape de perechea acelor blugi perfecți la care noi toate visăm. 

Scurtă istorie a blugilor

Un obiect de îmbrăcăminte creat, la origine, pentru lucrătorii în mine, blugii au fost făcuți celebri de Marlon Brando și James Dean, în special, în filmele lor din anii 50. 


Începând cu anii 60, au început să fie purtați în special de persoanele tinere însă în anii 80-90 au ajuns să fie o piesă indispensabilă din dulapul oricui. Astăzi, îi găsești într-o varietate de nuanțe de albastru (dar nu numai), croieli și lungimi - paleta de opțiuni s-a diversificat atât de mult tocmai pentru că fiecare să își găsească „sufletul pereche". 

Dar pe ce criterii spui „da" unei perechi de blue jeans?

În primul rând, așa cum spuneam mai sus, blugii au fost creați pentru lucrul în mină; acesta ar fi un prim motiv pentru care sunt atât de inconfortabili, dacă nu știi să îi alegi. Multe materiale tip denim sunt extrem de rigide, tocmai pentru că au fost gândite să reziste unor condiții grele. Așadar, unul dintre lucrurile de care trebuie să ții cont este compoziția materialului din care sunt făcuți blugii pe care ți-i dorești - nu tot denimul este la fel: vei găsi atât materiale 100% bumbac, deci mai tari și rigide, cât și mixuri de bumbac și elastan, acestea din urmă fiind mai confortabile.

În al doilea rând, contează foarte mult și talia blugilor. În mare, există trei opțiuni de talie: joasă, medie și înaltă. Te sfătuiesc să o alegi pe cea mai potrivită tipului tău de corp:

Talia înaltă: dacă ai un corp atletic, poate și o înălțime peste medie, cu o talie nu foarte bine conturată, talia înaltă este cea mai potrivită pentru tine. Blugii cu talie înaltă sunt clasici și vor eleva chiar și o ținută mai elegantă. Se potrivesc foarte bine, în partea de sus, cu topuri sau bluze mai scurte. Bineînțeles, îi poți alege și dacă ai o siluetă mai plinuță, atât timp cât materialul este mai permisiv și conține fibre elastice într-o proporție mai mare.



Talia joasă: Dacă ai un corp cu forme și poate o înălțime mai mică, te sfătuiesc să alegi o talie joasă, care îți va complimenta șoldurile. Atât timp cât alegi proporția corectă de bumbac și elastan, blugii îți vor veni ca turnați. În partea de sus, îi poți combina cu bluze sau cămăși mai lungi, poate chiar puțin oversized. 

Talia medie este cea mai bună prietenă a (aproape) tuturor tipurilor de corp, pentru că pune accentul exact pe mijlocul siluetei și echilibrează foarte frumos volumul de sus cu cel de jos. Blugii cu talie medie pot fi combinați cu topuri sau bluze de orice lungime.


Măsura potrivită

Când vine vorba despre măsura pe care ar trebui să o alegi atunci când îți cauți perechea perfectă de blugi, află că și aceasta depinde, în mare, de materialul pe care îl alegi și de cât de permisibil este.

Spre exemplu, dacă alegi un denim 100% bumbac, măsura pe care ar trebui să mergi este cea pe care o ai în mod normal și nu una mai mică (gândindu-te că „se lasă"). 

Materialul este destul de rigid și gros și nu va fi confortabil. Dacă, însă, alegi un material mai subțire, poate cu un mai mare conținut de elastan, ai putea să mergi pe o măsură puțin mai mică, poate cu jumătate de număr. Există, pe internet, diverse size charts pe care ai putea să le consulți și chiar și un Jeans Size Calculator, pentru o mai mare acuratețe.

Ce croieli de blugi sunt în tendințe în 2023


Vestea bună este că blugii nu prea se demodează! Vestea și mai bună este că, datorită acestui lucru, aproape toate stilurile și nuanțele de blugi sunt în tendințe la momentul actual.

De la blugii drepți sau boyfriend cu talie medie, blugii flared cu talie înaltă și până la blugii skinny cu talie joasă, toate aceste tipuri pot fi integrate cu succes în outfit-uri moderne, în funcție de restul pieselor cu care le combini. 


Așa cum spuneam și mai sus, te sfătuiesc să alegi în primul rând un model de blugi care să te avantajeze, în care să te simți confortabil și abia apoi să te gândești și la tendințe. Până la urmă, acestea sunt trecătoare. Așadar, alege croiala dreaptă sau boyfriend dacă ai o statură mai înaltă și picioare lungi și subțiri. 

Blugii flared vor arată bine pe o siluetă de înălțime medie și vor îmbrăca bine niște șolduri mai pronunțate dar o talie mai subțire. Blugii skinny arată foarte bine pe o silueta cu forme, însă ai mare grijă la material - să nu fie unul cu extrem de mult elastan astfel încât să nu arate foarte mulați. De asemenea, nu îi combina cu ceva mulat și în partea de sus, este mai indicat să îi alături unui top mai oversized, pentru că volumele să fie echilibrate vizual.

Un ultim sfat pe care aș vrea să ți-l dau este că un stilist personal te poate ajuta să îți găsești stilul și, implicit, perechea perfectă de blugi mult mai ușor - în felul acesta, vei scăpa de o grămadă de timp pierdut prin magazine și/sau dând scroll pe pagini interminabile cu produse. De asemenea, dacă îți dorești ca o pereche de blugi cumpărată să ți se potrivească pe corpul tău 100%, ai întotdeauna opțiunea de a o modifica la croitor - 1-2 centimetri de ici, de colo, iar rezultatul va fi unul deosebit de satisfăcător: blugi care îți vin ca turnați, pe care îi vei purta ani de zile!

Foto: GettyImagies