Magic News

Potop de filme româneşti, în septembrie

Producţiile autohtone invadează luna asta cinematografele, invitându-ne să privim din diverse perspective - fie acestea comice, dramatice, fantastice sau documentare - realitatea în care ne consumăm existenţa cotidiană... şi n-ar fi rău să onorăm invitaţia, căci “dacă nu, la sfârşitul lunii, îi dau afară pe toţi”, după cum ameninţă Pavlu, în Teambuilding, pentru că “aşa funcţionează democraţia”, cum ne reaminteşte Maia, în Dirijorul tăcerilor.

Dincolo de glumă, varietatea filmelor româneşti ce vor avea premiera în rafale săptămânale acoperă un spectru larg de preferinţe de consum şi e improbabil să nu găsiţi unele care să vă atragă în sălile de cinema.

Luna începe cu Dirijorul tăcerilor, o poveste creată de Ovidiu Georgescu (Ultimul Zburător), plasată pe tărâmul realismului magic, ce ne oferă o imagine a României contemporane folosind ca metaforă o vilă devenită martor al tribulaţiilor a trei generaţii de locatari. Istoria noastră recentă este fundamentul şi al unei alte producţii lansate în septembrie, de această dată un documentar, Delta Bucureştiului, în regia Evei Pervolovici (Marussia), care a filmat timp de 5 ani în acest microcosmos urban, în care vegetaţia sălbatică s-a instalat pe locul în care, în anii ‘50-‘60, deţinute politic îşi năşteau copiii într-una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Europa răsăriteană, transformată apoi în închisoarea Văcăreşti.

Continuarea AICI