Magic Memories - Dan Bittman (Holograf): Jump, Van Halen

Clipul preferat al lui Dan Bittman a devenit sursă de inspirație, însă și risc de entorse.

Share

Van Halen este o trupă de rock americană, fondată de legendarul chitarist olandez Eddie Van Halen. Trupa a pus muzica rock în lumina reflectoarelor și a vândut peste 80 de milioane de albume în toată lumea.

Jump este o explozie de energie: lansată în anul 1984, a ajuns pe locul I în Billboard Hot 100, detronând Karma Chameleon de la Culture Club. Mai mult, Jump a rămas în top timp de cinci săptămâni la rând, ceea ce i-a asigurat un loc în galeria celor mai populare piese din istoria rock-ului.

Versurile cântecului aparțin solistului trupei Van Halen, David Lee Roth, care mărturisea că a construit piesa în jurul versului „Go ahead and jump”. Transpus în piesă, pare un îndemn la acțiune și energie, însă istoria sa reală este diferită. David se uita la știri când a văzut filmarea cu un om care amenința să se arunce în gol de pe Arco Tower, o clădire de birouri din Los Angeles. Privind mulțimea strânsă în stradă, cântărețul și-a dat seama că, de fiecare dată într-o situație de acest fel, printre cei care privesc „spectacolul” se află și aceia care-i strigă omului aflat în cumpănă „Go ahead and jump” (Hai, sari!). Însă piesa în sine nu are această încărcătură, e energie pură.


Dan Bittman își amintește cum a perceput clipul piesei Jump:

În vremea aceea, eram rupți dupa rock, așa că videoclipurile care-mi vin în minte, la prima strigare, sunt din zona aceea. Îmi amintesc de Jump a lui Van Halen. Clipul era unul de studio, cu trupa cântând pe un fundal negru, doar că șpagaturile și salturile lui David Lee Roth erau demne de cartea recordurilor. Evident, asta ne făcea să încercăm și noi acrobațiile alea, în concertele noastre, însă fără prea mare succes! 😂

Clipul urmează rețeta clasică aplicată mai tuturor pieselor rock ale vremii, cu un concept simplu de urmărit, fără elemente vizuale ieșite din comun. Spectacolul îl fac muzicienii, care par să fie în toiul unui concert live, deși sunt în studio. Nici nu era nevoie de mai mult, clipul a avut trei nominalizări în cadrul premiilor MTV Video Music Awards și a câstigat la categoria „Best Stage Performance”.

Ce se (mai) întâmpla în 1984:

1. Steve Jobs lansează, în ianuarie, în Statele Unite ale Americii, computerul personal Macintosh, străbunicul Mac-urilor de azi.

2. O echipă de medici din Los Angeles anunță primul transfer de embrion uman de la o mamă la alta, care a rezultat în nașterea unui copil sănătos.

3. Jocul Tetris este lansat în Uniunea Sovietică, pe calculatorul Electronika 60.


Share