Magic News

Dana Nălbaru este extrem de mândră de fiul ei care învaţă acasă - “La şase ani citea deja o carte pe zi”

Dana Nălbaru a povestit pe Instagram cum se descurcă Kadri cu şcoala, după ce ea şi Dragos Bucur au hotărât să îşi educe copiii în sistem homeschooling.

Kadri are 6 ani şi este cel mai mic copil al cuplului, care mai are două fete, Sofia şi Roxana, fetiţa pe care au adoptat-o. Băieţelul îşi uimeşte părinţi cu performanţele sale şi evoluţia pe care o are studiind acasă.

La 3 ani, Kadri a învăţat să scrie alfabetul cu litere de mână, iar la 6 ani citea deja o carte. Copilul studiază matematică, geografie, istorie, chimie și engleză și este la un nivel mult mai avansat pentru vârsta lui.

“La trei ani a învățat în două ore să scrie alfabetul cu litere de mână. La şase ani citea deja o carte pe zi. Din aceea fără poze. După o săptămână cartea aceasta de gramatică e aproape gata. La matematică, fizică, chimie și biologie e deja avansat. Am început cu el geografia, puțină istorie și filosofie. Engleză a învățat singur. Încep să mă simt depașită. Nu mă dau mare, tot caut soluții să-l pot ajuta în nevoia lui de cunoaștere.”


Dana Nălbaru a deschis şi discuţia despre şcoala românească, care nu are o programă adaptată şi pentru copiii supradotaţi.

“Școala, așa cum e ea organizată, nu îl ajută, e prea avansat pentru vârsta pe care o are și nu îl primesc la clase mai mari iar lui nu-i place să stea între mulți oameni. Nu e autist, e selectiv cu oamenii, un copil cu o capacitate de învățare absolut uriașă. Vorbesc cu el despre viață și Dumnezeu și mă rog să primesc înțelepciune pentru a-l ghida încotro-i este drumul. Dar, dincolo de mintea sclipitoare, cel mai important e că duhul lui e nepătat și sper să-i rămână mereu curat. Dacă va fi așa, însă, nu depinde doar de mine, eu fac tot ce și cât pot pentru el… Ma gândesc de multe ori că un copil cum e copilul meu ar putea schimba lumea într-una mai bună, dar cel mai mult îmi doresc pentru el să fie fericit”.

Sofia, care are 15 ani, învaţă deja de mai mulţi ani acasă, iar adolescenta a fost încântată să încerce tot felul de cursuri: karate, robotică, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură.

“Am retras-o pe Sofia de la şcoală. De tot. Am ales ca ea să înveţe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac şi fără constrângeri, fără competiţii impuse, fără note sau calificative (...) Vom descoperi alături de ea o grămadă de lucruri, sunt sigură. Sunt sigură că vor fi şi momente dificile, dar am încredere în noi, ca echipă şi, unde-s doi puterea creşte, nu-i aşa?", spunea Dana la momentul respectiv.

“Consider, însă, că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară”, continua ea mesajul.

“Nu spun că ceilalţi copii sunt mai puţin buni, că e greşit a merge la şcoală, nu lovesc în profesori sau mai ştiu eu ce alte interpretări ar putea cei cu rele intenţii să dea. Spun că ea nu s-a adaptat sistemului clasic de învăţământ într-un mod armonios şi că alegerea noastră are de-a face cu felul în care sistemul a afectat în sens negativ copilul nostru. Atât".