Magic News

Actriţa Viorica Vodă - Discurs sincer şi curajos la Premiile Gopo despre rolul din “Filantropica” - "Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui"

Gala Premiilor Gopo s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Bucureşti în prezenţa profesioniştilor din cinematografie şi a numeroşi invitaţi.

Pelicula „Filantropica” a împlinit anul acesta 20 de ani de la lansare şi a fost omagiată în cadrul galei. Actriţa Viorica Vodă, care a făcut parte din distribuţia filmului, a vorbit pe scena galei despre hărţuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică şi în teatru după rolul din “Filantropica”.

Viorica Vodă avea 25 de ani când a primit rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu.


"N-a fost ușor să abordez o tipologie de personaj din această zonă a frivolității pentru că din punct de vedere mental și al experienței mele de viață și al educației mele, sunt din Basarabia, deci veneam dintr-o zonă în care noi nu am avut educație în sensul ăsta. Cu atât mai mult nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus actrita. 

Născută în Basarabia, Viorica Vodă are acum 45 de ani şi este mama unei fete de 20 de ani. A vorbit cu lacrimi in ochi în numele acesteia, pentru ca fiica ei să nu mai treacă prin ce a trecut ea şi să aibă curaj să vorbească.


“Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare", a mai declarat actrița Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.

Actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil, a reactionat cu lipsa de empatie: "Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”. "Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au cofundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

“Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi. Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”, a spus Katia Pascariu.