Magic News

Sting, Madonna, Pink Floyd sprijină Ucraina. Mesajele artiştilor care condamnă invazia rusă

Artiştii din Europa, America sau Australia au luat atitudine împotriva invaziei ruse din Ucraina şi susţin poporul ucrainean greu încercat în aceste zile.

Madonna a condamnat acest război, Iggy Pop şi-a anulat turneul din Rusia, Pink Floyd şi-a retras muzica de pe platformele ruseşti, Sting a reluat un cântec mai vechi şi a făcut apel la donaţii, iar The Cure vinde tricouri în scop caritabil, scrie AFP despre modul în care marii artişti au hotărât să reacţioneze.  

Sting a revenit în studio şi a cântat la chitară "Russians", un cântec al său din 1985 care îndeamnă la stingerea conflictelor armate şi promovează pacea în lume. Artstul denunţă "decizia sângeroasă" a unui om (Vladimir Putin, pe care nu îl numeşte explicit - n.r.) de a "invada o ţară vecină pacifistă".

"Pentru curajoşii ucraineni care luptă împotriva acestei tiranii brutale şi pentru numeroşii ruşi care protestează (...) în pofida ameninţărilor cu arestarea şi cu trimiterea la închisoare", a continuat starul britanic. Contul lui de Instagram conţine şi un link spre adresa unei organizaţii care trimite ajutoare în Ucraina.

The Cure a publicat pe reţelele de socializare un link care promovează vânzarea de tricouri pe care numele trupei este imprimat în albastru şi galben (culorile drapelului ucrainean - n.r.) în beneficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

 "Gândurile noastre sunt alături de ucraineni şi de toate persoanele curajoase care se opun acestei violenţe", a scris Iggy Pop, care ar fi trebuit să susţină un concert la Moscova în luna iulie. Este este doar unul dintre mulţii artişti care şi-au anulat show-urile din Rusia.

"Ucraina, suntem alături de tine şi de toţi cei din Rusia care se opun acestui act brutal", a scris pe internet şi cântăreţul australian Nick Cave. 

Stevie Nicks, una dintre solistele trupei Fleetwood Mac, l-a comparat pe reţelele de socializare pe Vladimir Putin cu "un Hitler care s-a întors să ne bântuie", adăugând că îşi doreşte ca liderul de la Kremlin să ajungă "să se transforme în praf".

Madonna a realizat un montaj cu imagini juxtapuse ale lui Adolf Hitler şi Vladimir Putin. Pe fundalul cântecului ei "Sorry", se poate auzi următorul mesaj: "Am ascultat minciunile şi poveştile tale/ Nu eşti nici jumătate din bărbatul care pretinzi că eşti".

"Putin trebuie să plece", a scris pe Twitter muzicianul David Gilmour, membru marcant al trupei Pink Floyd, care a dezvăluit că nora lui este ucraineancă. Toate înregistrările muzicale ale grupului Pink Floyd (începând din 1987) şi înregistrările solo ale lui David Gilmour au fost retrase de pe platformele de streaming ruseşti şi belaruse pentru "a condamna ferm invazia rusă".