Magic News

A murit compozitorul Mikis Theodorakis, cel care a scris coloana sonoră pentru „Zorba Grecul”

Celebrul compozitor grec Mikis Theodorakis, cel care a scris coloana sonoră pentru filmul “Zorba Grecul”, a murit la Atena, la vârsta de 96 de ani.

Artistul suferea de probleme cardiace şi a fost spitalizat de mai multe ori.

„Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei”, a transmis ministrul Culturii elen, Lina Mendoni, într-un mesaj postat pe pagina de Twitter.

Mikis Theodorakis este cel mai renumit compozitor grec din istorie şi fost luptător în rezistenţă şi adversar al dictaturii coloneilor.

Celebrele sale coloane sonore pentru „Zorba Grecul” (1964), jucat de Anthony Quinn, „Z” (1969), şi „Serpico” (1973) rămân în memoria fanilor săi. În plus, compoziţiile artistului elen au fost intepretate, de-a lungul timpul de către The Beatles sau Edith Piaf.

Născut în 1925 pe insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis a creat peste 1000 de compoziţii, multe bazate pe lucrări poetice greceşti. Aliat al comuniştilor în timpul Războiului Civil, a fost deportat pe insula Makronisos, unde a fost torturat. După începerea Regimului Coloneilor, la 21 aprilie 1967, Theodorakis a fost arestat.